Bordeaux

inspiration-image

Artikel

De Bordeaux is een van de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden ter wereld. Er komen de meest exclusieve wijnen vandaan, maar daarnaast gelukkig ook veel betrouwbare kwaliteitswijnen.

Gebied

De 124.000 hectare aan wijngaarden die de Bordeaux telt, strekken zich uit over het gebied rondom de rivier de Gironde, Dordogne en Garonne. Het gebied wordt verdeeld in de linker- en rechteroever met Médoc en Graves aan de westzijde van de Gironde en St-Émillion en Pomerol aan de oostzijde. Het uitgestrekte gebied tussen de rivieren de Dordogne en Garonne heet Entre-Deux-Mers (‘tussen 2 zeeën’). Het klimaat is gematigd en vochtig met veel invloed van zee en de warme Golfstroom. De winters zijn mild en in de  lente valt er genoeg neerslag. Door het wisselende klimaat is er veel variatie in oogstjaren en dus ook in smaak.

 

Druivenrassen

De meest beroemde druif van Bordeaux is de blauwe cabernet sauvignon. Met 40% van de aanplant is de merlot echter de meest aangeplante druif. Ook de cabernet franc staat veel aangeplant. De meeste rode Bordeaux’ zijn een blend van deze verschillende druiven. Traditioneel vindt de oogst 100 dagen na de bloemzetting aan de wijnrank plaats.  Tegenwoordig laten de wijnboeren de druiven vaak iets langer rijpen waardoor er meer alcohol in de wijn komt en deze soepeler wordt.

 

Vaten

In de Bordeaux worden de druiven na de pluk ontdaan van hun steeltjes. Daarna worden de druiven geperst en 5 tot 10 dagen opgeslagen in grote kuipen om te gisten. Deze kuipen, cuves genaamd, kunnen van cement, roestvrijstaal of hout zijn. Na de gisting wordt de jonge wijn in vaten gepompt. Dit gebeurt in typische Bordeaux-vaten die meestal worden gemaakt van Frans limousine-eiken. Ze worden ‘barrique bordelaise’ genoemd, relatief kleine vaten met een inhoud van 225 liter. De vaten liggen in een grote opslagruimte die in de Bordeaux chai wordt genoemd. Het eerste jaar worden de wijnen om de drie maanden in een nieuw barrique overgegoten. Tijdens het eerste jaar vindt tevens de assemblage  plaats. Daarbij wordt besloten welke wijnen van verschillende druivenrassen en verschillende percelen met elkaar geblend zullen worden door de kundige wijnmaker. Het bottelen zelf gebeurt meestal vroeg in de zomer.

 

Médoc

De Médoc ligt op de linkeroever van de Gironde en strekt zich uit van de stad Bordeaux tot aan de Atlantische Oceaan. De naam Médoc komt van het Latijnse medio aquae, wat ‘midden in het water’ betekent. Voordat de Nederlanders het gebied in de 17e eeuw drooglegden, was de Médoc namelijk een groot moerassig gebied.  ,

 

St.-Émilion

St.-Émilion ligt op de rechteroever van de rivier de Dordogne. De wijngaarden strekken zich uit rondom het prachtige middeleeuwse stadje St.-Émilion. Hier komen rode wijnen vandaan, gemaakt van vooral de merlot en cabernet franc druiven. De bodemsamenstelling is gevarieerd. Daardoor zijn de wijnen zeer uitlopend van smaak. Ze variëren van licht en fruitig tot complexe wijnen die jaren bewaard kunnen worden.

 

Graves

Ten zuiden van de stad Bordeaux, langs de linkeroever van de rivier de Gironde, ligt de regio Graves.

 

Entre-deux-mers

De Entre-Deux-Mers, is het gebied tussen twee uitlopers van de rivier Gironde. Deze appellatie bestaat alleen voor witte wijnen maar er komen ook rode vandaan

6 Reviews

(273 stemmen)
10.99

1 Review

(60 stemmen)
op=op
2e fles
halve prijs
Mommessin Cuvée Saint Pierre Merlot 75CL

2 Reviews

(64 stemmen)
op=op
2e fles
Halve prijs
Château Moulin de Noaillac Médoc 75CL