Sterke verhalen: Een tocht langs de Schotse Whiskystokers

inspiration-image

Artikel

Dat whisky zo’n fascinerende drank is, komt mede door de wonderlijke verhalen achter de distilleerderijen. De mooiste verhalen én whisky’s komen uit Schotland.

Een van de belangrijkste Schotse whiskyregio’s is de Speyside, waar je bij wijze van spreken op elke straathoek wel een distilleerderij tegenkomt. De plaatselijke whiskyhoofdstad is Dufftown. Midden in dit plaatsje, op een viersprong, staat een vierkante toren. In de 18e en 19e eeuw zat hierin een ketel verborgen waarmee illegaal werd gestookt. In de 20e eeuw waren er in Dufftown zeven legale distilleerderijen, wat een plaatselijke dichter de volgende regels ontlokte: “Rome was built on seven hills, but Dufftown is built on seven stills.” Een van die stokerijen draagt nog steeds de naam van het dorp en brengt een heerlijke, zachte single malt uit: The Singleton of Dufftown. Een  halfuurtje rijden hiervandaan, bij het dorpje Knockando, zit de distilleerderij van Cardhu. Dit is het spirituele thuis van de beroemde blended whisky Johnnie Walker. Hier werd al in 1811 illegaal gedistilleerd, maar in 1824 kreeg Cardhu een vergunning. De directeur – heel bijzonder in die tijd – was een vrouw, Helen Cumming. Haar schoondochter Elizabeth erfde het bedrijf en maakte het groot. Daarmee verdiende zij haar bijnaam The Queen of Whisky. In 1893 werd Cardhu door de familie Walker gekocht. Nu wordt hier ongeveer 3,2 miljoen liter whisky geproduceerd, waarvan 30% als single malt wordt gebotteld. De overige 70% gaat in de blends van Johnnie Walker. Cardhu is eveneens een zachte, aangenaam lichte single malt.

 

Neveleiland

Wie van rotsen én whisky houdt, zou vanaf Knockando verder naar het westen kunnen rijden, naar het eiland Skye. Deze dagtocht van circa zes uur voert eerst langs Loch Ness en daarna over een adembenemende weg naar de Kyle of Lochalsh, het kasteel waar de tv-serie ‘Highlander’ werd opgenomen. Skye, ofwel het Neveleiland, is vaak in mist gehuld. Op een mooie dag kun je echter de beruchte bergketen The Cuillins zien, geliefd en gevreesd bij wandelaars en klimmers. Je moet eromheen rijden om bij de enige distilleerderij van het eiland te komen: Talisker, gelegen aan Loch Harport.

 

Vloek van de dominee

De whisky die Talisker maakt, past bij het ruige landschap en het onvoorspelbare weer. Hij is stevig, rokerig, met een peperige afdronk. De distilleerderij heeft een woelige historie. Zo werd ze in 1960 grotendeels door brand verwoest. Een van de medewerkers had per  ongeluk een luik van een distilleerketel open laten staan. De alcohol vatte vlam en het vuur verspreidde zich. Vaten in de pakhuizen sprongen open en ‘vloeibaar vuur’ stroomde Loch Harport in. De legende wil dat de sterfte onder de vissen groot was, maar dat ze er niet minder lekker door waren. Het moet een van de eerste pogingen zijn geweest om vis in Talisker whisky te marineren en daarna te roosteren. De rampzalige brand kan te maken hebben gehad met de vloek die dominee Roderick MacLeod over het eiland uitsprak toen Talisker werd geopend. Gelukkig is daar vanaf 1962, het jaar van de herbouw, niets meer van te merken. Het gaat goed met deze unieke whisky, die deel uitmaakt van de Classic Malts serie. De nieuwste versie heet, heel toepasselijk, Storm. 

9 Reviews

(85 stemmen)
34.79
28.51
Malt
tijdelijk uitverkocht

12 Reviews

(178 stemmen)
37.99
28.99
Malt
Fles