Speyside single malts

inspiration-image

Artikel

Uit de Speyside in het noordelijkste puntje van schotland komen geweldige whisky’s. The Singleton is een en van. De setting is idyllisch: een antieke distilleerderij in een dal net buiten het Schotse stadje Dufftown.

Kraakhelder

Het grote geheim van de lokale whiskystokers in Dufftown is het kraakheldere water uit het riviertje ‘Dullan Water’ dat pal naast de distilleerderij stroomt. Water is een van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van whisky. Het wordt gebruikt om de gerst in te weken, voor koeling tijdens het distillatieproces en daarna om de whisky op het juiste alcoholpercentage te brengen. Een betere plek voor de distilleerderij hadden de stokers van Dufftown dus niet kunnen kiezen. Concurrenten hebben in het verleden wel geprobeerd het riviertje om te leiden en zo het water te stelen, maar dat is nooit gelukt.

 

Mooie smaakbalans

Door een langere vergisting en een langzaam proces van distilleren zijn de single malts zacht en diep van smaak. De whisky rijpt in vaten van zowel Amerikaans als Europees eiken, wat zorgt voor een mooie smaakbalans. De bijzondere vorm van de fles is geïnspireerd op de traditionele heupflacon.The Singleton is er van 12, 15 of 18 jaar oud. De eerste twee zijn medium whisky’s met een granige smaak, fruitig en elegant. Perfecte whisky’s voor de beginnende single maltdrinker. De laatste is een volle en rijke whisky voor de gevorderde drinker.

 

Verhaal achter de fles

De naam Dufftown komt van de Duff Clan, de familie die het vroeger in deze omgeving voor het zeggen had. In de jaren negentig van de 19e eeuw ‘ontdekken’ Peter Mackenzie en Richard Stackpole het afgelegen stadje. Schotland beleeft op dat moment een heuse ‘whisky boom’ en de twee ondernemers uit Liverpool zien wel brood in de plaatselijke zaagmolen. Samen met eigenaar John Symon bouwen ze de molen om tot een distilleerderij. De nabijgelegen boerderij van Symon levert voldoende gerst en de ‘Dullan Water’ zorgt voor de rest. Vanaf dat moment worden er in Dufftown diverse hoogstaande whisky’s gemaakt, weliswaar onder wisselende namen. Eind jaren tachtig wordt de distilleerderij overgenomen door de huidige eigenaar Diageo, die er The Singleton of Dufftown gaat maken.

 

Mix&

The Singleton 12YO heeft een medium-granige smaak waarin je tonen van sinaasappel, toffee en specerijen proeft. Dat sluit mooi aan bij de bitterzoete smaak van ginger ale. Vul een longdrinkglas met ijsklontjes. Giet er 50 ml Singleton 12YO bij en vul aan met ginger ale.

 

Lekker met ...

Singleton whisky en gerookte zalm zijn een lekkere combinatie. De rokerige en volle smaak van de zalm past perfect bij de tonen van eikenhout en specerijen die je in deze whisky proeft.

 

Welk glas?

Over het ideale whiskyglas verschillen de meningen. Voor het officiële proeven is een tulpvormig glas aan te raden, zodat de geuren mooi bij elkaar gehouden worden en makkelijk te vangen zijn voor de neus. Het klassieke whiskyglas, ook wel tumbler genoemd, is een wat robuuster glas met een dikke, zware bodem. Geuren ontvluchten dit glas sneller. Maar veel whiskydrinkers vinden de tumbler fijn om vast te houden en het brede glas is bovendien uitermate geschikt voor whisky.

4 Reviews

(65 stemmen)
32.99

Kaarthouders


29.69

5 Reviews

(107 stemmen)
33.99

Kaarthouders


30.59
(28 stemmen)
The Singleton 15 Years 70CL
(29 stemmen)
65.99