Cremant

inspiration-image

Artikel

Crémant de Loire / Crémant de Bourgogne

In Frankrijk worden behalve champagne nog een aantal bekende mousserende wijnen geproduceerd, de zogenaamde crémants. Een crémant verschilt in productietechniek niets van champagne en wordt net zo streng gereguleerd. De druiven worden bijvoorbeeld altijd met de hand geplukt en bereid volgens de méthode traditionnelle. De term crémant komt zelfs uit de Champagne en staat daar van oudsher voor ‘op fles gegiste wijn’. Maar enkel mousserende wijnen uit de Champagne mogen champagne heten. De Crémant de Loire komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit het Loire-gebied. Na de Champagne is deze streek de grootste producent van mousserende wijnen. De productie concentreert zich in Saumur en Vouvray. De meeste Crémants de Loire zijn een blend van chenin blanc en cabernet franc-druiven.

Crémant de Bourgogne

De Crémant de Bourgogne is een fijne, frisparelende wijn, uitsluitend gemaakt van druiven uit de AOC Bourgogne. De meeste Crémants de Bourgogne zijn wit, hoewel rosévarianten ook wel voorkomen. Voor crémant de Bourgogne mogen alleen de chardonnay, gamay, pinot noir en aligoté gebruikt worden. Naast deze druivenrassen zijn ook het 2e gistingproces en de lagertijd van minimaal 9 maanden wettelijk vastgelegd.

Op heel beperkte schaal brengt de Bourgogne ook gewone mousserende bourgognes voort. De productie daarvan is aan minder strenge regels en controle onderhevig. De méthode traditionnelle is niet verplicht. Omdat bij deze eenvoudige mousseux de Bourgogne de méthode charmat (2e gisting in tanks) is toegestaan, zijn ze duidelijk minder verfijnd (en dus minder prijzig) dan crémants.