Sparkling wines uit nieuwe wereld

inspiration-image

Artikel

Sparkling wines uit de Nieuwe wereld

Naast de bekende mousserende wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië, produceren ook wijnlanden uit de Nieuwe Wereld tegenwoordig interessante bruisende wijnen. Vaak komen deze uit de wat hogergelegen en/of koelere gebieden van het land. Goede Australische mousserende wijnen komen bijvoorbeeld van het eiland Tasmanië. De meeste Australische mousserende wijnen worden gemaakt van chardonnay en pinot noir-druiven. In Australië worden veel wijnen bereid volgens de transfermethode.

De mousserende wijnproductie in Nieuw-Zeeland is geconcentreerd in het koele, maar zonnige Marlboroughgebied. Net als in Australië vormen ook hier chardonnay en pinot noir de basis van deze wijnen. Hier worden mousserende wijnen vaak volgens de traditionele Franse methode gemaakt (méthode traditionnelle). In de Verenigde Staten worden er mousserende wijnen geproduceerd in Central Valley, Carneros en Anderson Valley. De meeste mousserende wijnen van het Zuid-Amerikaanse continent komen uit Argentinië en Brazilië. Ze worden meestal volgens de transfermethode bereid. De wijnen uit Brazilië lijken qua smaak erg veel op de zoete Italiaanse asti’s.