Ontdek&: Witbier

inspiration-image

Artikel

Zon, zomer en terras: daar hoort witbier bij! Hoe hip zo’n lekker fris glas tegenwoordig ook is, witbier heeft een lange traditie.

In de Middeleeuwen was het heel overzichtelijk: iedereen in Noord-Europa dronk bier, want het water was vies en melk duur. Oorspronkelijk werd bier alleen gemaakt van gerst, een hard graan dat eigenlijk nergens anders geschikt voor was. Totdat in Duitsland werd ontdekt dat bier ook gebrouwen kon worden van tarwe. Dat gaf het bier een zachtere smaak en een lichtere kleur. Het nieuwe bier werd Weizenbier genoemd, letterlijk vertaald: tarwebier. Die naam werd in België en Nederland verkeerd verstaan, wij dachten dat het om wit bier ging. De naam ‘wit bier’ is dus in de Nederlandse taal blijven hangen.

 

Tarweschaarste

De hertog van Beieren voerde in 1516 in Duitsland het Reinheitsgebot in, de oudste warenwet ter wereld. Daarin stond dat bier niet meer van het schaarse tarwe gemaakt mocht worden, daar kon beter brood van worden gebakken. De rest van Europa hoefde zich niet aan het gebod te houden en brouwers in België en Nederland experimenteerden er lustig op los. Zij voegden allerlei kruiden en andere smaakmakers aan hun brouwsel toe. Niet alleen omdat het lekker was maar ook om hun soms nog gebrekkige kennis van het brouwproces te maskeren. Door de smaak van sterke kruiden, citroen of wat specerijen waren de brouwfouten niet te proeven. Witbier was een feit.

 

Bier uit de limonadefabriek

Toen begin vorige eeuw pils heel populair werd, dreigde het witbier vergeten te worden. Totdat één tegendraadse bierbrouwer het briljante idee kreeg om opnieuw witbier te brouwen. De Vlaming Pierre Celis, ging in de jaren zestig in het Vlaamse Hoegaarden aan de slag, eerst op zijn zolderkamertje en later in een verlaten limonadefabriek. Na lang experimenteren ontdekte Celis dat zijn bier een lekkere frisse smaak kreeg van een beetje korianderzaad en wat sinaasappelschil. Hoegaarden witbier werd een groot succes. In 2006 is geprobeerd om de witbierbrouwerij te verhuizen vanuit het dorpje Hoegaarden naar een grotere, modernere brouwerij. Maar om een of andere redden smaakte hetzelfde bier uit de nieuwe brouwerij lang niet zo lekker. Lag het aan de eigenwijze brouwers die eigenlijk niet wilden verhuizen, of hangt er in Hoegaarden iets mysterieus in de lucht?

Ook het Duitse witbier Weihenstephaner kent een lange  traditie. Van oudsher wordt daar zo puur mogelijk gebrouwen, met uitsluitend hop, tarwe, gist en bronwater. Uit officiële documenten, zoals een formele belastingaanslag voor ‘hoprechten’, blijkt dat op deze plek al in 1040 bier werd gebrouwen. De traditionele brouwerij van weleer is tegenwoordig een van de modernste bierbedrijven ter wereld. Hij is gevestigd in de ‘brouwfaculteit’ van de Technische Universiteit van München. De studenten zijn er voortdurend bezig met het ontwikkelen van innovatieve technieken. Schenk Weihenstephaner zo schuin mogelijk in het glas, om te voorkomen dat het bier over de rand schuimt. Traditioneel wordt het bier geserveerd met een ‘Pretzel’ een zoute, krokante koek. Tot slot het citroentje. Vroeger was het schijfje citroen bedoeld om het bier zachter en frisser van smaak te maken als er geen tijd was om het te laten rijpen. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, want witbier is perfect op dronk.

 

Alcoholvrij

Wel zin in bier maar niet in alcohol? Bavaria 0.0% Wit is een lekker fris witbier zonder alcohol.

(8 stemmen)
0.79
0.39
Blond en wit
tijdelijk uitverkocht