Bier brouwen in 7 stappen

inspiration-image

Artikel

Altijd al benieuwd geweest naar hoe bier nou eigenlijk wordt gebrouwen? En waarom er zo veel variaties zijn? Gall & Gall legt je uit hoe bier wordt gebrouwen in 7 stappen.

Bier bestaat uit 4 basisingrediënten: water, graan, hop en gist. Voor het brouwen van 1 liter bier wordt gemiddeld 5 à 6 liter water gebruikt. Omdat water zo’n belangrijk bestanddeel is, moet het van de allerbeste kwaliteit zijn. Veel brouwerijen zijn dan ook gevestigd bij en soms zelfs op een bron.

Bekijk alle bieren

1. Mouten

Graan (meestal gerst) wordt verwerkt tot gedroogde gekiemde korrels. Eerst worden ze geweekt in water reservoirs en daarna gedroogd met hete lucht. Hoe heter de lucht, hoe donkerder de gerst en hoe donkerder de kleur van het bier. Deze gedroogde gekiemde korrels noem je mout.

2. Schroten

De mout wordt grof vermalen, zodat zetmeel loskomt.

3. Maischen

Het zetmeel lost op in water en wordt geleidelijk verwarmd. Dan wordt het omgezet in (vergistbare) suikers.

4. Klaren

De overgebleven suikerrijke vloeistof (dit heet wort) wordt gefilterd.

5. Koken

De vloeistof wordt gekookt en hop wordt toegevoegd. Dit zorgt voor smaak, een goede schuimkraag en conservering.

6. Gisten

De wort is nu klaar om te vergisten. Het vloeistof wordt gefilterd en gekoeld en gist word eraan toegevoegd. De gist zet de suiker om in alcohol en koolzuurgas. Er zijn 3 methoden van vergisting: spontaan, hoog en laag.

  • Spontane gisting is een wilde gist die spontaan begint. Er zijn nog enkele bieren die tegenwoordig zo gemaakt worden, zoals lambiekbieren. Het koolzuurgas ontsnapt uit de open vaten en daardoor is het bier ‘plat’, en dus geen bubbels bevat.
  • Bij hoge gisting wordt de wort verwarmt to een temperatuur van 15 en 20 °C. De gist komt dan bovendrijven, vandaar de term hoge gisting. Deze manier van gisten is veel sneller dan spontane gisting en duurt maar enkele dagen. Bovengistende bieren zijn er in allerlei soorten, toevoegingen van kruiden en vruchten zijn hierbij heel gewoon.
  • Lage gisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen de 5 en 10 °C. Door de kou zakte het gist naar de bodem, vandaar de naam. De 2e gisting vindt plaats bij 0 °C en duurt minimaal een aantal weken. Deze methode was zo succesvol dat brouwers over de hele wereld overnamen. Het heldere goudkleurige bier wat hierdoor ontstaat heet pils of pilsener.

7. Bottelen

Het bier wordt in flesjes gegoten, of in een fust voor op de tap. Sommige (heldere) bieren worden nog een keer gefilterd, andere blijven troebel of gisten na in de fles.

Bekijk Alle speciaalbieren

Prael IPA 33CL
Christoffel Weissen IPA 33CL
La Trappe Isid'Or 30CL
(5 stemmen)
Rogue Brutal IPA 35,5CL
(4 stemmen)
Brooklyn Sorachi Ace 35,5CL
(16 stemmen)
1.39 p. fles

1 Review

(22 stemmen)
Kasteel Rouge 33CL

5 Reviews

(29 stemmen)
1.59 p. fles

1 Review

(7 stemmen)
1.59 p. fles

4 Reviews

(38 stemmen)
1.69 p. fles

1 Review

(13 stemmen)
1.19 p. fles
(12 stemmen)
1.89 p. fles

2 Reviews

(6 stemmen)
1.39 p. fles

1 Review

(10 stemmen)
1.29 p. fles
(11 stemmen)
1.17 p. fles

2 Reviews

(43 stemmen)
1.79 p. fles
(21 stemmen)
1.79 p. fles
(8 stemmen)
1.69 p. fles

1 Review

(28 stemmen)
2.89 p. fles

4 Reviews

(16 stemmen)
2.29 p. fles