Speciaal bier

inspiration-image

Artikel

Lambiek

Lambiek is de oudste van alle biersoorten. Deze biersoort ontstaat door spontane gisting. Lambiekbieren worden gebrouwen in de Belgische Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel. Deze streek is het enige gebied ter wereld waar de juiste wilde gisten in de lucht voorkomen. Alleen met die gistsoorten kan bier van spontane gisting gebrouwen worden. Tarwe vormt altijd de basis voor Lambiek. Het eindresultaat is een fris en zuur bier, met een wijnachtig aroma en weinig koolzuur.

Gueuze

Gueuze of geuze wordt gemaakt van lambiek. Jonge en oude lambiek worden gemengd en dit mengsel ondergaat een tweede gisting op fles, soms jarenlang. Hierdoor wordt gueuze net zo mousserend als champagne. Het troebele gueuze heeft een geroosterd aroma en is matgouden tot amber van kleur. Dit bier heeft een lange nadronk en smaakt licht zurig.

Kriek

Kriek is een vruchtenbier dat behoort tot de lambiekfamilie. Kriek wordt bereid door kersen (krieken) of frambozen toe te voegen aan de houten vaten waarin lambiek wordt gegist. Door deze methode is kriek een elegant bier, friszuur met een fruitig aroma.

Amber

Amberbier wordt ook wel Belgische ale genoemd. Het heldere, amberkleurige bier is bovengistend en heeft een zachte, volle smaak. Amberbier is fris, heeft een aroma van geroosterde mout, en een iets zurige, verfrissende afdronk. De bekendste voorbeelden van amberbier zijn Speciale Palm en De Koninck.

Stout

Donker, bijna zwart bier met een sterk gebrande en geroosterde smaak: dat is onmiskenbaar een stout. Het is bovengistend bier, met een fruitige, licht zure smaak en een zeer romige schuimkraag. Stout is niet te zwaar en daardoor een prima aperitief. Dit bier komt vooral uit Ierland en Londen. Guiness is een bekende Stout. Voor dit bier wordt geroosterde gerst gebruikt. Het aroma daarvan doet denken aan gebrande koffiebonen.

Blond

De voornamelijk Belgische blonde bieren hebben een mooie, helder goudgele kleur en een friswitte schuimkraag. Ze zijn behoorlijk stevig en hebben meestal een hoger alcoholpercentage dan pils. Duvel, van Brouwerij Moortgat, is een zeer geliefde blond. Het werd voor het eerst na de Eerste Wereldoorlog gebrouwen. Sinds de jaren ‘70 licht is Duvel licht van kleur. Na de 1e gisting rijpt het bier 3 weken. Vervolgens wordt het bier gefilterd en worden er levende gistcellen en een beetje suiker aan toegevoegd. Meteen daarna wordt het bier gebotteld. Door de toevoeging van suiker en gist vindt een 2e gisting op fles plaats. Deze 2e gisting gebeurt bij een temperatuur van 24°C en duurt 10 dagen. Ten slotte moeten de flesjes Duvel nog 6 weken rijpen op een temperatuur 5°C. Door dit proces ontstaat de droge, maar lichtzoete smaak van Duvel. Het is perfect als dorstlesser of als begeleider voor een aperitief.

Abdijbier

Abdijbieren zijn bieren van hoge gisting. Ze werden oorspronkelijk door monniken gebrouwen, maar de productie werd in de loop van de 20e eeuw overgedragen aan ‘wereldlijke’ brouwerijen. De abdij van Leffe was de eerste die de productie van haar bieren in licentie gaf. De abdij staat aan de oever van de Maas bij het Belgische Dinant. Andere abdijbieren uit België zijn onder meer Grimbergen, Corsendonk en Maredsous.

Trappistenbier

Alleen bieren die nog altijd door de kloosterlingen zelf worden gemaakt, mogen de naam trappistenbier voeren. In 6 Belgische abdijen wordt op ambachtelijke wijze trappistenbier gemaakt: Westmalle, Orval, Rochefort, Chimay, Westvleteren en Achel. Nederland telt maar één trappistenbier: La Trappe van de Brabantse abdij Koningshoeven. De meeste kloosters brouwen Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel bier. Deze bieren lopen op van licht naar zwaarder. Een Enkel duidt op het basisproduct van de brouwerij. De term wordt niet echt gebruikt. Trappistenbrouwerijen maken soms nog wel een enkel bedoeld voor eigen gebruik. Meestal is dat een aangelengde versie van de Tripel. De term Dubbel werd oorspronkelijk gegeven aan bier dat meer grondstoffen bevatte dan een Enkel, het gewone bier. Een Dubbel is meestal middel- tot donkerbruin, met een zoete tot bittere smaak en een alcoholpercentage van rond de 7%.

In de Tripel worden nog meer grondstoffen gebruikt dan de Dubbel. Een Tripel is sterk (7 tot 9,5% alcohol) en is blond tot amber van kleur. De smaak is moutig, en iets zoetig. Sommige Tripels zijn kruidig en aromatisch door de toevoeging van ingrediënten als koriander, sinaasappelschillen en speciale geurige hopsoorten. Met ongeveer 10% alcohol is de Quadrupel het zwaarste bier. Deze bieren bevatten nog meer ingrediënten dan Tripels. De smaak is complex, en vaak vrij bitter. Alle Trappistenbieren zijn van hoge gisting en op de fles gerijpt. In de fles blijft daardoor regelmatig een depot achter, maar dit kan gedronken worden.

Bokbier (lentebok, herfstbok)

Bokbier is een seizoensbier dat traditioneel gebrouwen wordt van de 1e oogst van het seizoen. Omdat de kwaliteit van de gerst vroeger van jaar tot jaar verschilde en de brouwers niet ineens een anders smakend bier wilden brouwen, werd dit 1e bier extra zwaar gemaakt. De meeste herfstbokbieren worden tussen oktober en februari verkocht. Herfstbok is vaak wat gezoet met karamel. Het heeft een robijnrode kleur en enigszins zoete smaak met wat bitter na. In de periode april en mei komt lentebok of meibok op de markt. Dit blonde of amberkleurige bier is lichter van smaak dan herfstbok. Het meeste bokbier is van lage gisting. Overigens wordt de naam in Nederland zowel met als zonder c geschreven.

Witbier

Witbier heeft als basis behalve gerstemout ook tarwemout. Daarnaast bevat witbier verschillende kruiden, vaak koriander of citrusschillen. Het heeft een karakteristieke bleekgele kleur, fruitigheid en een frisse smaak. Witbier is een bier van hoge gisting dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt. Het wordt niet gefilterd, waardoor het enigszins troebel blijft. Het depot bevat gist en kan worden gedronken. Voorbeelden van witbieren zijn Wieckse Witte, Hoegaarden en Korenwolf.

Rosé bier

Rosé bieren zijn relatief nieuw. Het zijn witbieren met een vleugje rood fruit. Dit geeft het bier een mooie roze kleur en een heerlijk zacht-zoet karakter.

Overig/ trendy bier (Corona, Desperado's en ciders)

Steeds meer brouwers brengen speciaalbieren op de markt met een bijzonder smaakje en vaak in een trendy fles. Ze zijn populair bij een jong publiek en worden meestal ijskoud gedronken. Vooral in de zomer worden ze veel verkocht. Uit Mexico komt Corona, een verfrissende dorstlesser die direct uit de fles wordt gedronken, liefst met een schijfje limoen. En uit hetzelfde land: Desperados, met een vleugje Tequila. Ciders zijn alcholische dranken op basis van vruchtensap, vaak van appels. Het alcoholpercentage van cider ligt rond de 5%. Het frisse Savanna Dry cider komt uit Zuid-Afrika en kan het best ijskoud met schijfje citroen gedronken worden. Jillz is een bruisende mix van appelcider en gerstemout.

4 Reviews

(19 stemmen)
1.79 p. fles

4 Reviews

(28 stemmen)
1.75 p. fles
1.19 p. fles
Grimbergen Tripel 30CL

2 Reviews

(10 stemmen)
1.79 p. fles

1 Review

(1 stem)
0.69 p. fles
(3 stemmen)
1.09 p. fles

1 Review

(22 stemmen)
Kasteel Rouge 33CL

1 Review

(48 stemmen)
2.09 p. fles

2 Reviews

(36 stemmen)
4.49
Guinness Pression 30CL

1 Review

(27 stemmen)
1.39 p. fles
Maredsous Blond 33CL
1.09 p. fles
(30 stemmen)
2.89 p. fles

1 Review

(8 stemmen)
2.79 p. fles
(12 stemmen)
Gouverneur Blond 30CL

1 Review

(35 stemmen)
5.19

2 Reviews

(22 stemmen)
2.09 p. fles
(7 stemmen)
Gouverneur Tripel 30CL
Jopen Koyt 30CL
(8 stemmen)
1.69 p. fles
(15 stemmen)
1.29 p. fles
(23 stemmen)
1.59 p. fles
(3 stemmen)
Wieckse Rosé 25CL
(17 stemmen)
6.59
(22 stemmen)
Pilsner Urquell 33CL
Affligem Tripel 30CL
Affligem Dubbel 30CL
Affligem Blond 30CL
(15 stemmen)
4.49
Maredsous Tripel 33CL

5 Reviews

(29 stemmen)
1.59 p. fles

1 Review

(5 stemmen)
1.59 p. fles

4 Reviews

(38 stemmen)
1.69 p. fles
McChouffe 33CL
(32 stemmen)
2.19 p. fles
(10 stemmen)
2.19 p. fles
Maredsous Bruin 33CL

1 Review

(26 stemmen)
1.49 p. fles
(12 stemmen)
1.89 p. fles
(16 stemmen)
1.39 p. fles

2 Reviews

(5 stemmen)
1.79 p. fles

1 Review

(9 stemmen)
1.29 p. fles
(8 stemmen)
Wieckse Witte 30CL
(11 stemmen)
1.17 p. fles
Westmalle Tripel 33CL

1 Review

(13 stemmen)
1.39 p. fles
5.49
(31 stemmen)
2.19 p. fles
Moinette Bruin 33CL
(2 stemmen)
2.89 p. fles

1 Review

(4 stemmen)
2.49 p. fles
(8 stemmen)
Wieckse Radler 0,0% 30CL
(10 stemmen)
Val-Dieu Triple 33CL
(12 stemmen)
Kapittel Blond 33CL
(8 stemmen)
1.69 p. fles
1.99 p. fles
Kapittel Dubbel 33CL

1 Review

(3 stemmen)
Kapittel Tripel 33CL
(5 stemmen)
Gouverneur Dubbel 30CL
(3 stemmen)
1.89 p. fles
Chouffe Houblon 33CL
Weihenstephaner Dunkel Weizen 50CL
Prael Nick & Simon L.I.P.A 33CL

1 Review

(2 stemmen)
Ename Tripel 33CL
Val-Dieu Bruin 33CL
2.49 p. fles
Val-Dieu Blond 33CL
(29 stemmen)
8.49

2 Reviews

(12 stemmen)
1.99 p. fles

4 Reviews

(16 stemmen)
2.29 p. fles

1 Review

(10 stemmen)
1.89 p. fles