Skip to main content

Bier proeven als een pro

bier met eten
bier met eten

Bier proeven

Het is een leuke en interessante ervaring om een aantal bieren naast elkaar te proeven. Niet alleen omdat je misschien wel een nieuwe favoriet ontdekt, maar ook omdat je door te proeven duidelijk kunt maken waarom je juist dat éne bier zo lekker vindt.

Blind proeven

Een bierproeverij gaat hetzelfde als iedere andere proeverij, of het nu whisky is of wijn. Wikkel de flesjes bier in aluminiumfolie of papier. Zo kunnen alle aanwezigen blind proeven en raden om welke bieren het gaat. Neem 4, hooguit 5 verschillende bieren van dezelfde categorie. Dus bijvoorbeeld alleen pilseners, amberbieren of seizoensbieren.

Glaswerk

Zorg voor het juiste glaswerk in voldoende hoeveelheden, want iedere proever heeft voor ieder bier een nieuw glas nodig. Zorg ook dat de glazen schoon zijn. Spoelen hoeft niet, dat is alleen bij pilseners gebruikelijk. Pils schenk je in hoge en smalle glazen, witbier in brede vazen, bokbier in kelkvormige glazen, en trappisten en andere zwaardere bieren in een bokaal.

Schenktemperatuur

Ieder bier heeft zijn eigen optimale schenktemperatuur. Zorg er dus voor dat de te proeven bieren op de juiste temperatuur geschonken worden. Zo komen alle eigenschappen optimaal tot hun recht. De schenktemperatuur is per bier verschillend en staat meestal aangegeven op het etiket.

Kijken

Kijk naar de kleur van het bier: deze varieert van wit tot donkerbruin. Beoordeel ook de helderheid: is het bier troebel of doorzichtig? Bekijk vervolgens het schuim. Dit kan kleine of grote bellen hebben, dik of fijn zijn, lang blijven of juist niet. Beoordeel ten slotte de pareling: bevat het bier veel koolzuurbelletjes of juist helemaal niet?

Ruiken

Ruik aan het bier. Na enige oefening kun je de volgende geuren onderscheiden: hop- en kruidenaroma’s, zoete en honingachtige moutaroma’s en gistingsaroma’s, zoals fruit en zwavel.

Proeven

Na het kijken en ruiken, neem je een slok van het bier. Een bittere smaak komt van hop en gist, zuur komt van gisting en soms van fruit (zoals bij kriek), en zoet van de suikers. Dan komt het mondgevoel: van mals tot romig, van verfrissend tot wrang en met een korte of een lange afdronk.

Vergelijken

Het opschrijven van de smaken en geuren die je aantreft in een bier, helpt erg goed om verschillende bieren te kunnen vergelijken. Zo voorkom je ook dat je bij het 3e bier vergeten bent hoe het 1e ook alweer smaakte. Zet de verschillen ook tegen elkaar af: dit bier is bitterder dan het vorige maar ook frisser, en zo verder.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.