Brazilië en Urugay

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Brazilië en Uruguay

Brazilië

Na Argentinië en Chili is Brazilië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika. Brazilië produceert per jaar ongeveer 3,5 miljoen hectoliter. Het wijnbouwareaal beslaat bijna 70.000 hectare, waarvan ongeveer 5.000 hectare is beplant met edele druivenrassen. Brazilië produceert zowel rode als witte en mousserende wijnen. Het grootste deel daarvan is voor de binnenlandse markt bedoeld, maar het land exporteert ook steeds meer wijnen naar het buitenland.

De eerste wijnstokken in Brazilië werden al in de 16e eeuw geïntroduceerd door Portugese kolonisten. Maar de Braziliaanse wijnbouw kwam pas echt van de grond in de 19e eeuw, toen Italiaanse immigranten zich vestigden in de zuidelijke regio Rio Grande do Sul. Rio Grande do Sul is een van de weinige delen van het land waar druiven redelijk kunnen groeien. In de rest van het land is het te warm en te vochtig. Meer dan 90% van de totale Braziliaanse wijnproductie komt uit de ruige heuvels van Rio Grande do Sul.

De Italiaanse immigranten plantten vooral wijngaarden aan in Serra Gaúcha, dat in het noordoosten van Rio Grande do Sul ligt. Ze namen ook een aantal edele Italiaanse druivenrassen mee naar Brazilië, waaronder de barbera en trebbiano. Tot die tijd stonden er in Brazilië eigenlijk alleen hybride Amerikaanse druivenrassen aangeplant. Ook tegenwoordig nog bestaat meer dan 80% van de druiven die in Serra Gaúcha worden verbouwd uit Amerikaanse druivenrassen, waaronder de blauwe isabella. Deze druif wordt gebruikt in eenvoudige en lichte, vaak mousserende wijnen.

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw hebben Braziliaanse wijnen een enorme kwaliteitsslag gemaakt. De regio Rio Grande do Sul lanceerde succesvolle campagnes waarmee ze de wijnen onder de aandacht brachten van de Brazilianen. Steeds meer wijnmakers concentreren zich sindsdien op de modernisering van de wijnbouw en de aanplant van edele druivenrassen. Ook richtten buitenlandse wijnhuizen als Moët & Chandon en Martini & Rossi ondernemingen op in Brazilië. Ze investeerden in moderne technieken en de aanplant van kwaliteitsdruivenrassen als chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat er de laatste jaren wijnen van kwaliteit worden gemaakt in Brazilië. Ook worden er steeds meer wijnen geëxporteerd.

Uruguay

Het Braziliaanse Serra Gaúcha ligt niet ver van de grens van Uruguay. Uruguay het 4e grootste producerende wijnland van Zuid-Amerika. Het land bezit ongeveer 8.500 hectare aan wijngaarden.

De Uruguayaanse wijnbouw is rond 1870 ontstaan. In die periode vestigden zich hier, net als in Brazilië, Italiaanse en Spaanse immigranten. Zij namen Europese druivenstokken mee en legden zich toe op de wijnbouw. De wijnen waren voornamelijk bedoeld voor lokale consumptie. Aangezien de meeste mensen in en rondom de zuidelijke havenstad Montevideo woonden, werden de wijngaarden vooral op de heuvels in die omgeving aangeplant. Ongeveer 90% van het huidige wijnbouwgebied ligt ook nu nog in het zuiden van Uruguay.

Uruguay is erg geschikt voor wijnbouw. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad (30°-35°) als de beste wijngebieden van Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het klimaat en de bodemsamenstelling in het zuiden van het land lijken enigszins op die van de Bordeaux. In Uruguay is het warmer dan in de Bordeaux, maar de temperaturen overschrijden nooit de 35°C. De zee zorgt voor enige verkoeling. Overdag wordt het behoorlijk heet, maar de nachten zijn koel. Door de temperatuurverschillen in dag en nacht ontwikkelen de druiven mooie zuren.

De klei en kalk in de bodem zorgen voor goede wijnen met een stevige body en voldoende frisheid. Blauwe druiven worden goed rijp en krijgen zachte tannines. De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn de tannat, cabernet sauvignon en cabernet franc. De betere kwaliteitswijnen worden voornamelijk gemaakt van de blauwe tannat. Baskische immigranten namen deze druif mee uit Spanje. Witte wijnen worden overwegend gemaakt van de chardonnay en de fruitige viognier. Uruguay produceert per jaar zo’n 90 tot 95 miljoen hectoliter wijn. Ongeveer 35% daarvan bestaat uit rode wijnen. 22% is rosé en 11% van de wijnen is wit. De overige wijnen zijn claretes, een mix van rode en witte wijn. Het land exporteert ongeveer 4% van de jaarlijkse wijnproductie.

Uruguay grenst in het oosten aan het grootste wijnland van Zuid-Amerika, Argentinië. Om te kunnen concurreren met de kwaliteitswijnen uit dit buurland, heeft de Uruguayaanse regering sinds de jaren ’80 veel geïnvesteerd in de aanplant van edele druivenrassen en moderne technieken. De afgelopen decennia vestigden ook veel buitenlandse wijnhuizen zich in het land, waaronder Claude Boisset uit de Bourgogne, Bernard Magrez uit de Bordeaux en de Spaanse cavaproducent Freixenet.

Daarnaast heeft de regering 2 kwaliteitsklassen voor wijn ingesteld, VC (Vino Común) en VCP (Vino de Calidad Preferente). VC-wijnen (Vinos Común) worden in grote verpakkingen verspreid en bestaan voornamelijk uit rosés van hybride druivenrassen. De VCP-wijnen zijn van superieure kwaliteit en moeten gemaakt worden van edele druivenrassen. Ze worden verkocht in flessen van 75 centiliter of kleiner. Deze kwaliteitswijnen worden ook geëxporteerd naar het buitenland.

op=op
Miolo Merlot Tannat 75CL
op=op
Miolo Riesling Pinot Grigio 75CL

5 Reviews

(10 stemmen)
11.49

2 Reviews

(10 stemmen)
Miolo Cuveé Guiseppe Cab. Sauv. Merlot 75CL