Geschiedenis van Port

Artikel

Port is vernoemd naar Oporto, een grote havenstad in het noordwesten van Portugal. Oporto ligt aan de monding van de rivier de Douro, die ontspringt in Noord-Spanje (daar wordt de rivier de Duero genoemd). De druiven voor port worden zo’n 70 kilometer landinwaarts verbouwd, op de ruige heuvels aan weerszijden van de rivier. In dit gebied, de Dourostreek, wordt al eeuwenlang kwaliteitswijn geproduceerd. Al sinds de 13e en 14e eeuw exporteren de Portugezen flinke hoeveelheden wijn naar het buitenland.

Toeval

De zoete portwijnen zijn ontstaan in de 17e eeuw. Engeland importeerde destijds veel wijnen uit Frankrijk. In die periode raakte Engeland verwikkeld in een oorlog met Frankrijk. Omdat de Engelsen geen wijn meer uit Frankrijk konden halen, weken ze uit naar het zuidelijker gelegen Portugal. Veel wijnen werden echter slecht tijdens de lange boottocht van Portugal naar Engeland. Om dit te voorkomen voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten met wijn. Daardoor stopte het gistingsproces van de wijn en werden niet alle suikers in de druiven in alcohol omgezet. Zo ontstond, eigenlijk min of meer toevallig, een bijzondere wijn met een heerlijk zoete smaak.

Britse traditie

De Engelsen waren erg enthousiast over de nieuw ontdekte wijn. Al snel vestigden zich verschillende Britse portexporteurs in de Dourostreek. Nog steeds dragen veel porthuizen daarom Engelse namen als Graham's, Dow's en Sandeman. De populariteit van port onder de Engelsen blijkt uit allerlei Engelse uitdrukkingen en termen die nog steeds (inter)nationaal gebezigd worden. Port heet in Engeland ook wel 'The Englishman's drink' en termen als port shipper (porthuis) en port (haven) worden algemeen gebruikt.

Oporto Wine Company

Port werd zo populair, dat de vraag naar de wijn al snel groter werd dan het aanbod. Sommige portproducenten kwamen daardoor in de verleiding om grote hoeveelheden port te maken die niet altijd van even goede kwaliteit waren. Om een constante kwaliteit van de drank te waarborgen en slechte producenten te weren, richtte de Portugese regering in 1756 de Oporto Wine Company op. Dit instituut voert sindsdien zeer strenge controles uit op de productie, handel en benaming van de wijn. De Oporto Wine Company heeft er ook voor gezorgd dat de Douro de eerste beschermde herkomstbenaming van Portugal werd. De Portugese wijnwetgeving is tot op de dag van vandaag een van de strengste ter wereld.    

Bekijk alle port

1 Review

(54 stemmen)
Kelderrestanten
50% korting
Dow's Midnight Port 75CL
Dow's Aged Ruby LBV 2009 kadoverpakking
(21 stemmen)
op=op
Crown Royal Special Reserve Port 75CL