Vermout

inspiration-image

Artikel

Vermout (spreek uit: vermoet, engelse naam: vermouth) is een versterkte wijn, die op smaak wordt gebracht met extra alcohol, suiker en verschillende aromatische planten en kruiden. Minstens 75% van het afgewerkte product moet bestaan uit wijn. De drank komt waarschijnlijk uit Frankrijk of Italië en werd voor het eerst in de 18e eeuw gemaakt. Na een tijdje afwezig te zijn geweest maakt de drank een keiharde comeback. We drinken nu 200 (!) miljoen liter per jaar.

Een kruidig drankje

De vermout uit die tijd was geïnspireerd op een Duitse versterkte wijn met het kruid alsem. Hetzelfde kruid wordt ook gebruikt voor absint. ‘Vermouth’ is het Franse woord voor alsem. Zonder deze kruid mag de versterkte wijn de naam niet dragen. Vermout bevat naast alsem tientallen andere kruiden, waaronder tijm, koriander, jeneverbessen, kruidnagel en vanille. De drank heeft meestal een alcoholpercentage van 14,5% tot 21%.

Ga je voor rood of wit?

Er zijn verschillende soorten vermout, die in smaak variëren van zoet tot droog. De witte vermout (bianco) is fruitig en behoorlijk zoet. Rode vermout (rosso) heeft een bitterzoete kruidensmaak. Droge, witte vermout bevat meestal 18% alcohol. Deze vermout vormt de ideale basis voor cocktails als de Martini (die stirred, not shaken gedronken behoort te worden!). De meeste vermouts worden in Italië geproduceerd, vooral in de omgeving van Turijn. Een van de beroemdste vermoutmerken is het Italiaanse Martini.

Bekijk het assortiment vermout

Vermout-uurtje

Spaanstalige landen hebben zelfs een ‘l’hora del vermut’, oftewel ‘het vermout-uurtje’. Dit betekent dat het tijd is voor een aperatief.

Dry Martini

De bekendste cocktail op basis van vermout is toch echt wel de dry martini. Onze cocktailspecialist Ingmar Voerman heeft een heerlijk recept op basis van Beefeater Gin en Noill Prat gemaakt. Basis van elke Dry Martini is;

1 deel vermout
2 delen gin
3 olijven

Bekijk hier het recept van Ingmar