Cachaça, de Braziliaanse naam voor rum

inspiration-image

Artikel

Cachaça (ook aguardente en pinga genoemd) is een populair Braziliaans distillaat op basis van suikerriet.

Cachaça is eigenlijk de Braziliaanse naam voor rum. Net als rum wordt cachaça gemaakt van suikerriet. Er is echter wel een verschil. Cachaça wordt altijd gemaakt van versgeperst suikerrietsap, terwijl rum niet alleen van suikerrietsap, maar ook van suikerrietsiroop en melasse gemaakt kan worden. Cachaça krijgt door het verse sap een meer uitgesproken suikerrietsmaak. 

De sterkte van cachaça varieert van 38% tot 80% alcohol. De Brazilianen consumeren zelf het grootste deel van de productie: zo’n 1,5 biljoen liter per jaar. In de rest van de wereld wordt jaarlijks 15 miljoen liter geconsumeerd. Enkele bekende cachaçamerken zijn Pirassunga en Sagatiba.

Niemand weet precies wanneer cachaça is ontstaan, maar waarschijnlijk is dat in de periode van 1530 tot 1550 geweest. In deze tijd introduceerden Portugese kolonisten suikerriet in Brazilië. Cachaça wordt gemaakt door suikerriet fijn te malen. Het vrijgekomen sap moet vervolgens 24 uur gisten en wordt daarna gedistilleerd. Meestal wordt de cachaça meteen na het distilleren gebotteld. Deze ongerijpte cachaça wordt witte cachaça genoemd. Witte cachaça is zeer geschikt om puur te drinken of te gebruiken in cocktails, bijvoorbeeld de Caipirinha. Cachaça die gerijpt heeft op houten vaten is donkerder van kleur en wordt gold genoemd. Deze cachaça is bedoeld om puur te drinken.

1 Review

(67 stemmen)
17.49
(12 stemmen)
18.99