Whisky in een notendop

Ofwel: whisky voor beginners.

Bekijk alle whisky

Whisky landen

De grootste whisky producerende landen zijn Schotland, Ierland, Amerika, Canada en Japan.

In Schotland maken ze single malt, grain whisky en blended whisky. Single malts zijn vaak wat uitgesprokener van smaak dan blends, grain whisky is wat zoeter.

In Ierland maken ze ook single malt en blends, al schrijven ze whisky hier met een extra e (whiskey dus). Daarnaast produceren de Ieren pure pot still whiskey; olieachtig, vol en zacht van smaak.

Amerika dan (ook hier: whiskey in plaats van whisky). Zij maken voornamelijk bourbon (zoetig), rye whiskey (kruidig), Tennessee whiskey (nóg zoeter dan bourbon), wheat whiskey (zacht) en blends (tikje scherp).

In Canada maken ze, je had het zelf kunnen bedenken, Canadian whisky. De smaak is doorgaans zoet/kruidig en kan soms wat geparfumeerd aandoen.

In Japan maken ze single malts, grain whisky en blends. Zowel met inheemse distillaten als met een blend van die eigen distillaten en Schotse whisky. De smaak loopt uiteen van heel zacht tot zeer kruidig en gearomatiseerd.

Andere landen die whisky maken, zijn India (Amrut), Australië (meerdere merken) en Zuid-Afrika (Three Ships).

Daarnaast worden er kleine hoeveelheden whisky gemaakt in een aantal West-Europese landen, waaronder Nederland: Frysk Hynder single malt whisky, van bierbrouwerij Us Heit in Bolsward, en Millstone single malt whisky, van de firma Zuidam in Baarle-Nassau. Die laatste maakt ook Rye whisky, fruitlikeuren, jenevers en korenwijnen.


Marcel’s Wereldwhisky’s

‘Vooropgesteld: een onmogelijk opgave om voor elk land maar één whisky uit te kiezen, dus pin me er niet op vast (ik vind namelijk meer whisk(e)ys lekker). Evenzogoed een selectie.

Schotland: ‘Lagvulin 16 years. Gewoon, omdat ik het stiekem een van de mooiste en stoerste whisky’s van Schotland vindt. Misschien wel van de wereld.’
Amerika: ‘Jack Daniel’s Gentleman Jack Tennessee. Een tikje meer sophisticated dan zijn ‘gewone’ broer - die overigens ook altijd prettig is.
Canada: ‘Seagram’s V.O.. Lichtzoete blend uit Canada voor een prima prijs. Why not?’
Japan: ‘Nikka From The Barrel. Een Japanse single malt, direct gebotteld uit nieuwe vaten.’

Bekijk alle whisky's

Biografie

Voordat Marcel Langedijk freelance journalist werd, werkte hij op de redactie van verschillende bekende tijdschriften. Inmiddels schrijft hij over alles wat het leven boeiend maakt. Lees meer over Marcel en al zijn verhalen op zijn profielpagina.