De terugkeer van een klassieker : Campari

Artikel

Nou ja, Campari is eigenlijk nooit weggeweest. Het bittere rode drankje bestaat immers al 155 jaar, maar feit is dat het vooral populair was (en is) in Italië, waar het vandaan komt. Als we de kenners mogen geloven, gaat dat veranderen. Marcel Langedijk, lifestyle journalist, vertelt je er meer over.

Campari

Als ik heel eerlijk ben (en waarom zou ik dat niet zijn) vind ik pure Campari niet lekker. Te bitter. Toch behoort de rode klassieker inmiddels tot mijn favoriete drankjes. In de mix, welteverstaan. ‘Het zal nog wel even duren voor het écht door meer mensen gedronken gaat worden en Campari-cocktails zullen nooit zo populair worden als bijvoorbeeld gin-tonic, maar let maar op; je zult het in steeds meer restaurants en cocktailbars tegen gaan komen.’ Aan het woord: Ciro Adriano de Georgio, een gelauwerd bartender uit - dat spreekt - Italië, die in cocktailbars over de hele wereld werkte en dól is op Campari-cocktails.

Hij legt uit waarom: ‘Het is een geweldig product, maar het is niet voor iedereen. Daar houd ik van, dat maakt het bijzonder; het is anders dan al het andere wat er te koop is. Het is een klassiek en bitter drankje, maar met de juiste toevoegingen kun je er fantastische cocktails mee maken.’

Ciro staat niet alleen in die mening. Met merk mag in Nederland dan (nog) een wat stoffig imago hebben, de groten der aarde uit de mode- en filmindustrie - van Humphrey Bogart tot Eva Mendes - promootten Campari met hart en ziel in immer verfijnde reclamecampagnes, waarvan er zelfs een werd gefilmd door de beroemde regisseur Federico Fellini.

Wat er in zit? Wel, 25 procent alcohol, aromatische kruiden, ginseng, rabarber, kinine en gedroogde sinaasappel. Dat weten we. De rest van de naar verluidt zestig ingrediënten zijn strikt geheim.

Niet geheim: twee Campari-cocktailrecepten van Ciro!

De Boulevardier

  • 50 ml Bourbon
  • 30 ml Campari
  • 30 ml rode, zoete, Italiaanse vermout

Door elkaar roeren in een mixglas, daarna uitschenken in een voorgekoelde coupe en garneren met een stukje sinaasappelschil.

De Americano

  • 30 ml Campari
  • 30 ml Cinzano Rosso (of een andere rode vermout)
  • 30 ml sodawater

Neem een voorgekoeld whiskyglas (liefst een old fashioned-glas) en doe er een aantal ijsblokjes in . Schenk de Campari en vermout over de ijsblokjes en vul het glas vervolgens aan met sodawater. Roer voorzichtig en garneer met een schijfje sinaasappelschil. Een modernere, meer verfrissende draai geef je aan deze cocktail door het sodawater te vervangen door ginger beer. Liever een wat heftiger variant? Ga dan voor de Negroni en vervang het water door gin.


Biografie

Voordat Marcel Langedijk freelance journalist werd, werkte hij op de redactie van verschillende bekende tijdschriften. Inmiddels schrijft hij over alles wat het leven boeiend maakt. Lees meer over Marcel en al zijn verhalen op zijn profielpagina