Birthe vertelt over Maison Joseph Drouhin

Artikel

Maison Joseph Drouhin bestaat al 130 jaar. Het is één van de weinige wijnbedrijven in de Bourgogne dat nog steeds door één familie gerund wordt. Inmiddels staat al de vierde generatie aan het roer: zus Veronique Drouhin is de wijnmaakster, broer Philippe Drouhin is verantwoordelijk voor de wijngaarden en oudste broer Fréderic Drouhin is de algemeen directeur.

Maison Joseph Drouhin maakt mooie wijnen van ingekochte druiven en heeft vele eigen wijngaarden. Meer dan tweederde van de wijngaarden is geclassificeerd als premier of grand cru.  In de  noordelijke Chablis regio nemen zij een bijzondere plek in. Daar heeft vader Robert Drouhin, de vader, wel voor gezorgd!

Hoe het begon

Rond 1960 lagen in de Chablis veel wijngaarden er verwaarloosd bij. 100 jaar daarvoor had de druifluis alle wijngaarden verwoest en er was nog weinig ondernomen om  dit weer op te bouwen. Robert Drouhin zag  het potentieel van deze wijngaarden. Bovendien had hij als pionier de kans om als eerste de beste stukken grond te kopen.

Hij bekeek oude landkaarten waarop de verschillende wijngaarden waren aangegeven, sprak met lokale bewoners die al 50 jaar in de streek woonden, bestudeerde de verschillende stukken grond minutieus en analyseerde alle Chablis proeverijen die hij met zijn vader had bezocht. Zo wist hij als eerste de allerbeste wijngaarden te selecteren..  En hij kocht de 18e eeuwse watermolen ‘Vaudon’ vlakbij de premier cru wijngaarden. Van daaruit ontstond de Chablis Réserve de Vaudon.  Een biologische Chablis die mijn hart gestolen heeft, zo prachtig van smaak!

De Chablis Réserve de Vaudon heeft een hele zachte, ronde aanzet en vervolgens een mooie verfrissende zuurgraad. Maar het blijven hele zachte zuren die de minerale smaak goed in balans houdt. Met een heerlijke afdronk!  Een genot bij pasta met een romige saus met vis. Ook Winespectator en Wine Advocate beloonde deze wijn rijkelijk met 90 punten.

Maar ik ben zeer enthousiast over al hun wijnen. De witte Rully behoort ook tot één van mijn favorieten. Een wijn uit de zuidelijke Bourgogne met een rijkere smaak. Fantastisch bij gebakken gamba’s.

En de Joseph Drouhin AC Bourgogne Pinot Noir en de AC Côtes-de-Nuits-Villages zijn rode Bourgognes zoals ze horen te smaken: sappig, fris, fruitig met veel kersenfruit. Heerlijk lichtgekoeld bij paté of pasta met truffelolie en paddenstoelen.

Kennismaking met de wijnen van Joseph Drouhin

In Beaune beschikt Maison Joseph Drouhin over de grootste en één van de allermooiste ondergrondse wijnkelders die ik ooit heb gezien. Meterslange gangen eindigen in een schitterend ondergronds proeflokaal. Hier kun je een selectie van de meest gerenommeerde Bourgognes proeven, een absolute aanrader als je in de buurt bent!

 

Reviews van bezoekers gall.nl

Drouhin Bourgogne Chardonnay

"Topwijn! Dit is waar wijn voor gemaakt is!"

Echt verfijnd en vol van smaak, kruidig maar toch soepel. Hoort in elke koelkast te staan.

Drouhin Bourogne Pinot Noir

"Kleurrijk fris en oprecht de Bourgogne Pinot Noir van Drouhin"

Steeds weer laten wij ons aangenaam verrassen door de wijnen van Drouhin, deze keer de Bourgogne Pinot Noir, een oprechte elegante begeleider van zelfs de Japanse keuken, heerlijk bij iets vettige rauwe tonijn Sashimi. Een echte topper, prijs kwaliteit is dik in orde.

Drouhin Rully

"Zelfverzekerd en bescheiden"

Een heerlijke Rully uit de Bourgogne. De houttonen zijn subtiel geïntegreerd in deze romige en frisse wijn. Ik dronk deze wijn afgelopen zondag bij kreeft, aan het strand in Renesse. En ik ben dan ook verheugd dat dit toppertje ook bij Gall en Gall verkrijgbaar is. Deze evenwichtige en goed gebalanceerde wijn staat als een huis.

Bekijk alle Drouhin wijnen

Biografie Birthe van Meegeren

Birthe van Meegeren is de wijnspecialiste van Gall & Gall. Al 15 jaar is zij werkzaam binnen de wijnbranche. Eerst als zelfstandig ondernemer met een proeflokaal in Haarlem. Hier leerde ze enthousiaste wijnliefhebbers hoe wijnen en eten het beste te combineren zijn. Nog steeds is het vinden van de lekkerste wijn/spijscombinaties haar grote passie!

Omdat de wijnbouw continue in ontwikkeling is, blijft Birthe zich door middel van studie, en héél veel proeven, steeds meer in de wijn verdiepen.

Zo behaalde zij onlangs de internationale titel Weinakademiker aan de wijnuniversiteit van Geisenheim in Duitsland. Deze titel volgde op het behalen van de Diploma Course van de Wine and Spirit Education Trust in Londen, de hoogste wijnopleiding binnen de Benelux. Dit diploma staat voor een up-to-date kennis van wijnen en wijnbouwgebieden over de hele wereld en voor deskundigheid in professioneel proeven.

Graag deelt zij haar kennis met jou om jou net zo enthousiast over wijn te maken als zij!