Tequila: alles draait 100% om de agave

Artikel

100% agave tequila, de puurste en meest kwalitatieve vorm, kwam begin deze eeuw op in de Verenigde Staten als ‘premium spirit’ en heeft inmiddels een groot deel van de wereld in zijn greep. Vergeet de slechte herinneringen aan shotjes budgettequila met zout en citroen in de provinciale megadiscotheek. Deze tequila, en deze manier van drinken, had en heeft niets te maken met 100% agave tequila.

Geen land ter wereld is zo nauw verbonden met sterke drank als Mexico met tequila. Mexico is het land van de zon, taco’s, azteken en guacamole, maar bovenal het land van tequila. Trouwerijen, verjaardagen, herdenkingen, begrafenissen, de drank is overal aanwezig. Freelance journalist Ingmar Voerman vertelt je er meer over. 

Elixer van de goden

Wat tequila naast zijn sterke band met het Mexicaanse volk ook genoeg heeft, is historie. Het ontstaan gaat terug naar de Azteken, die al duizenden jaren pulque maakten, een gefermenteerde drank van de plant agave. Mythes spreken van een blikseminslag die een agaveplant openspleet, het agavesap kookte en uit de plant deed stromen: ‘the elixer of the gods’. De bewezen historie gaat verder in de zestiende eeuw toen de Spanjaarden in Mexico arriveerden. Met hun distilleerkennis gingen de Spanjaarden pulque distilleren. In de 17e eeuw begonnen de eerste tequilafabrieken in Jalisco met het produceren van tequila.

Tequila is lid van de mescalfamilie, waaronder distillaten van tientallen verschillende agavesoorten vallen. Tequila mag alleen tequila heten als het van de blauwe weber-agave (ook wel agave tequilana genoemd) wordt gedistilleerd, en in een van de vijf tequilaregio’s in Mexico wordt geproduceerd. Met als centraal middelpunt natuurlijk het plaatsje Tequila in de regio Jalisco. Al deze eisen maken dat tequila de cognac van de agavedistillaten te noemen is.

Jaren in de fikkende zon

De agaven groeien en rijpen minimaal zo’n 7-8 jaar in de fikkende Mexicaanse zon voor ze worden geoogst. Doordat de plant al die tijd in het zonnetje heeft mogen groeien en rijpen, zit hij barstensvol karakter en smaak. Iets wat je onmiskenbaar terug proeft in tequila. De volle smaak, het aardse karakter en de energie van de zon, het zit al in de plant voor hij überhaupt geoogst wordt.

De helden van het Mexicaanse volk, de jimadors, gaan met een kapmes de vlijmscherpe bladeren van de agaveplanten te lijf en kappen deze tot ze het hart (de piña) van de agave overhouden. De jimadors slepen de pina’s na het oogsten grote stenen ovens in (horno’s) waar ze langzaam gestoomd worden zodat de zetmelen worden omgezet in suikers. Vervolgens worden deze geperst en verpulverd, zodat er een dik sap overblijft wat na fermentatie een laag alcoholisch goedje oplevert, en vervolgens tweemaal wordt gedistilleerd tot het distillaat wat na uiteindelijke botteling tequila genoemd wordt. Om wettelijk tequila te mogen heten moet het voor 51% uit agave bestaan. Dit wordt dan aangevuld met een distillaat van suikerriet. Kwaliteitstequila’s worden echter altijd van 100% agave gemaakt.

Van blanco tot añejo

Vervolgens is er blanco tequila. De favoriet van de liefhebber, de ongerijpte distillaten zijn de puurste (en stoere) uiting van agave. Vaak te herkennen aan zijn aardse, groenteachtige tonen, met het frisse van jong fruit en een mooie peperige kick als afsluiter.

Reposado tequila heeft minimaal 2 maanden tot een jaar gerijpt op eikenhouten fusten en is wat zachter van karakter, terwijl het eikenhout tonen van vanille en tropisch fruit oproept.

Añejo tequila heeft een jaar tot drie jaar gerijpt, is zijdezacht van textuur en geeft afhankelijk van de betreffende tequila vaak smaken van chocolade, gedroogd fruit, tabak en peper weer. 

Cocktails

Margarita

De klassieker, een zomerse mix met fris limoensap, een smaakvolle blanco 100% agave tequila en fruitige Cointreau-sinaasappellikeur. Dit recept is ‘straight up’, voor de bekende frozen margarita uit de blender schenk je alles in een blender, voeg je een schep crushed ijs toe en blend je het geheel. 
Ingrediënten:
50 ml Arette blanco (100% agavetequila)
25 ml Cointreau
25 ml limoensap

Bereiding: 

Shake alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Shenk uit en zeef (dubbel, fine strain) in een voorgekoeld coupette-glas. Garneer met een limoenpartje en een zoutrand.

Paloma

De nationale longdrink van Mexico, in deze mix drinken Mexicanen hun geliefde tequila het liefst.

Ingrediënten:
50 ml Arette blanco (100% agavetequila)
90 ml vers grapefruitsap
15 ml vers limoensap
10 ml suikersiroop
top met sodawater

Bereiding:

Shake de tequila, sappen en siroop samen in een shaker gevuld met ijs. Shenk uit en zeef in een longdrinkglas gevuld met ijs. Top met sodawater, garneer met een limoenpartje. Tip: Maak de Paloma nog specialer, vervang de suikersiroop voor agavesiroop en garneer het glas met een zoutrand.

Agave Old Fashioned

Een mooie, houtgerijpte 100% agavetequila drinken liefhebbers het liefst puur of in een stevige cocktail als een Old Fashioned.

Ingrediënten:
60 ml Sauza Hornitos (100% agavetequila)
10 ml agavesiroop
3 scheutjes Angostura orange bitters

Bereiding:

Schenk in drie fasen de tequila (20 ml per keer), agavesiroop (1 barspoon per keer) en ijsblokjes in een tumblerglas en roer per keer zo’n 30 seconden tot de ingrediënten perfect met elkaar vermengd zijn. Voeg drie scheutjes bitters toe, parfumeer het glas met een sinaasappelschil en laat deze vervolgens in het glas vallen.

Biografie Ingmar

Ingmar schrijft als freelance journalist over alles wat vloeibaar is.  Sinds 2007 een vaste waarde in de (inter) nationale bar- en cocktail scène. Lees meer over Ingmar en al zijn verhalen en mixen op zijn profielpagina