Griekenland

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Griekenland

Griekenland is de bakermat van de wijnbouw. De Grieken verbouwden al wijn in de 7e eeuw voor Chr. De ontwikkeling van de Griekse wijnbouw heeft stilgelegen tijdens de Ottomaanse overheersing en de Wereldoorlogen. Recente investeringen in moderne technologie hebben de laatste decennia geleid tot een kwaliteitstoename van Griekse wijnen.

De wijngeschiedenis van Griekenland gaat duizenden jaren terug. De Grieken maken al sinds de 7e eeuw voor Chr. wijn. Het waren ook de oude Grieken die druivenstokken introduceerden in andere gebieden rondom de Middellandse Zee. Wijn speelde een grote rol in de oude Griekse cultuur. Uit beroemde literaire werken van schrijvers als Homerus blijkt hoe belangrijk wijn voor de Grieken was. Wijn werd niet alleen als dagelijkse drank genuttigd, maar ook gebruikt tijdens religieuze rituelen en begrafenissen. In februari, tijdens de grote wijnfeesten ter ere van Dionysus, de god van de wijn, vloeide de wijn rijkelijk. Op deze feesten werden de eerste wijnen van de laatste oogst aangebroken. Overigens dronken de Grieken hun wijn niet puur, maar aangelengd met water.

De wijn was niet alleen voor eigen gebruik bestemd, maar werd ook geëxporteerd naar andere landen rondom de Middellandse Zee, waaronder Egypte en Etrurië (het huidige Toscane). De exportwijnen werden vaak aangelengd met zeewater om ze beter te conserveren. Door de eeuwen heen hebben de Grieken altijd veel wijn geproduceerd en verhandeld. Griekse wijnmakers kregen het moeilijker in de middeleeuwen, toen Griekenland steeds meer concurrentie ondervond van Frankrijk en Italië. In de 15e eeuw viel het land in handen van het Ottomaanse Rijk, waardoor de wijnbouw praktisch stil kwam te liggen. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de Griekse wijnbouw weer opnieuw op gang gekomen. Recente investeringen in moderne technologie hebben ertoe geleid dat er de laatste jaren steeds meer interessante wijnen uit het land komen.

Wijnbouw en druivenrassen

Het klimaat in Griekenland is mediterraan, met korte winters en zeer hete zomers. De wijngaarden liggen verspreid over het hele land, vaak in de buurt van de zee, die een beetje verkoeling brengt. Griekenland kent honderden inheemse druivenrassen. De meest aangeplante witte druivenrassen zijn onder andere de assyrtiko, rhoditis en debina. Een van de beroemdste wijnen uit Griekenland, Retsina, wordt gemaakt van de witte inheemse savatiano-druif. In vroeger tijden werd Retsina bewaard in amforen die werden afgesloten met hars, waardoor de wijn een typische harssmaak kreeg. Tegenwoordig wordt er vaak hars aan de basiswijn toegevoegd om een harssmaak te creëren. Van de blauwe druivenrassen doen de malvasia, limnio en mandelaria het erg goed in het Griekse klimaat. Naast de vele inheemse rassen staan er ook internationale druivenvariëteiten als de chardonnay en sauvignon blanc en de blauwe cabernet sauvignon aangeplant.

Classificatie

In de jaren ’70 introduceerde de Griekse overheid een classificatiesysteem voor wijn. De verschillende kwaliteitsklassen die Griekenland kent, zijn:

  • de classificatie OPE en een blauwe zegel over de kurk van de fles: houdt in dat de wijn vaak zoet van smaak is en uit een gecontroleerd gebied komt (vergelijkbaar met de Franse AOC)
  • de classificatie OPEP en een roze zegel: droge kwaliteitswijnen uit een gecontroleerd gebied
  • Réserve of Grande Réserve: superieure wijnen die lang gerijpt hebben
  • Vin de Pays: deze landwijnen bevatten verschillende inheemse en internationale druiven uit verschillende gebieden. Op het etiket staat een verwijzing naar de wijnstreek of provincie waar de wijn vandaan komt
  • tafelwijn: alle commerciële wijnen en de wijnen die volgens de traditionele vinificatiemethodes zijn gemaakt