Biologische, biodynamische- en duurzame wijnen: wat zijn de verschillen?

Artikel

Zoveel termen: maar wat is nu eigenlijk een biologische wijn? Of een biodynamische wijn?

Wat is biologische wijn?

Alle wijnen hebben druivensap als basis. De druiven groeien in een wijngaard. In die wijngaard begint het verschil tussen een reguliere en een biologische wijn. Een producent van reguliere wijn gebruikt namelijk diverse chemische middelen om ziektes te bestrijden en de producent van biologische wijn gebruikt zo veel mogelijk biologische preparaten; een soort homeopathie in de wijngaard. Het komt er op neer dat men de planten sterker maakt, zodat ze beter zijn opgewassen tegen ziektes.

Voor een biologische wijn worden biologisch geteelde druiven gebruikt; er komt geen kunstmest aan te pas en er worden geen pesticiden gebruikt. Op een natuurlijk manier werken is beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van de mensen die in de wijngaard werken. In een natuurvriendelijke wijngaard zie je niet alleen druiven, maar vaak ook bloemen, kruiden, veel insecten en vogels. Doordat de bodem en het water minder vervuild worden, is deze teelt goed voor de biodiversiteit. 

Bekijk alle biologische wijnen

Is biologische wijn gezonder?

Over de gezondheidsaspecten kunnen nog geen harde uitspraken worden gedaan. Het is wel zo dat in sommige onderzoeken naar voren is gekomen dat biologische wijnen meer antioxydanten bevatten. Van antioxydanten wordt aangenomen dat ze het risico op beroertes en hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Ben je gevoelig voor sulfiet? In biowijnen liggen de grenzen lager. Voor een pure smaak is een biologische wijn meer dan het proberen waard!

Wanneer is een wijn biologisch?

Sinds de oogst van 2012 kun je officieel spreken van een biologische wijn als de druiven biologisch zijn geteeld en de wijnproducent zich bij het maken van de wijn ook aan Europese regels heeft gehouden. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouwprincipes en de wijn voordat deze wordt gebotteld. Als de gecertificeerde controleurs tevreden zijn, dan mag op het etiket het Europees biologisch keurmerk (het ‘blaadje met de sterren’) gebruikt worden. Het maximaal toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is lager dan in de reguliere wijnen. Ook kan de bio producent minder technische ingrepen toepassen. 

Tot 2012 stond op etiketten van Franse “biologische wijn” het AB keurmerk. Deze letters zijn een afkorting van Agriculture Biologique en dat betekent een wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Je treft nu nog vaak beide logo’s aan, omdat met name Franse consumenten het AB logo goed kennen en nog moeten wennen aan het nieuwe logo. Ook bij wijnen uit andere landen kom je nog vaak twee logo’s tegen.

Biodynamische wijn

We beginnen er langzamerhand meer kennis mee te maken: biodynamische wijn. Nog niet zo vaak op het schap te vinden als biologische wijn, maar zeker ook de moeite waard. 

Biodynamische wijnbouw is niet hetzelfde als biologische wijnbouw, al zijn er wel veel overeenkomsten. De uitgangspunten zijn dezelfde: geen gebruik van kunstmest of pesticiden en een gezonde bodem als basis voor vruchtbaarheid. Maar biodynamici gaan nog een stap verder. Omdat de vruchtbaarheid van de aarde afneemt, moet je de aarde genezen en zo gezond maken dat alles wat er op groeit zichzelf kan beschermen tegen ziektes. Om de bodem en de wijnrank die daarop groeit zo gezond en vruchtbaar mogelijk te maken, moet je er bepaalde stoffen aan toevoegen. Daar worde homeopathische mengsels voor gebruikt die de groei bevorderen en positieve krachten in de bodem brengen. Die mengsels zijn gemaakt volgens vaak heel oude recepten. Daarnaast maakt de biodynamische wijnboer gebruik van kosmische krachten. De oogst- en snoeiwerkzaamheden worden bijvoorbeeld aangepast aan de zon- en maanstanden. 

Beetje zweverig? Misschien wel. Maar we kunnen niet ontkennen dat veel biodynamisch werkende wijnboeren prachtige wijnen maken. De duurste wijn ter wereld bijvoorbeeld, Bourgogne van Domaine de la Romanée-Conti (enkele duizenden euro’s per fles!), is biodynamisch.

Weetje

Rudolph Steiner

De biodynamische praktijk is gebaseerd op het werk van de Oostenrijkse antroposoof Rudolph Steiner (1861-1925). De Duitse Maria Thun heeft na zijn dood met een groep Nederlandse en Duitse volgelingen van Steiner de methode van biodynamische landbouw ontwikkeld.

Biologisch & biodynamisch: overeenkomsten

Biologische en biodynamische wijnbouw hebben veel met elkaar gemeen. Beide gebruiken geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen tegenschimmels en ongedierte. Biodynamische producten zijn automatisch ook biologisch.

Producten die het biodynamische Demeterkeurmerk hebben, hebben eveneens het EKO-keurmerk, dat aangeeft dat het product volgens de wettelijke vereisten biologisch is. Beide systemen streven naar:

 • biodiversiteit (verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen);
 • biologische activiteit (microorganismen) in de bodem;
 • hergebruik van plantaardige en dierlijke restproducten;
 • duurzaam gebruik van grond, water en lucht;
 • minimale belasting van het milieu.
Bekijk alle biologische wijnen

Duurzame wijn

Veel mensen denken bij duurzame wijnen aan wijnen die biologische of biodynamisch zijn. Er zijn echter heel veel initiatieven van wijnbedrijven die zorgen voor  duurzamere wijnen door:

 1. Voorkomen van uitputting van de grond door minimaal gebruik van pesticiden
 2. Spaarzaam omgaan met water: er wordt erg veel water gebruikt bij het maken van wijn bijvoorbeeld voor het koelen tijdens de vergisting en voor het schoonmaken van de tanks en vaten. Door recycling van water van het gebruik van regenwater kan het watergebruik enorm gereduceerd worden.
 3. Recycling van afval: bijvoorbeeld het hergebruik van afval uit de wijngaarden d.m.v. omzetting naar een energiebron, afvalwater zuiveren voordat het de natuur ingaat
 4. Vergroten van de biodiversiteit in de wijngaard: i.p.v. chemische bestrijdingsmiddelen kunnen natuurlijke vijanden als bijen ingezet worden ter bestrijding van andere insecten en daarnaast kan een zo groot mogelijke diversiteit aan plantensoorten in en rondom de wijngaard aangeplant worden voor een natuurlijk evenwicht
 5. Beperken energiegebruik en/of CO2 uitstoot d.m.v. gebruik van ledverlichting, gebruik van zonnecellen als energiebron
 6. Verpakkingen gebruik van lichtere flessen voor minder CO2 uitstoot tijdens vervoer, of het gebruik van gerecycled materiaal voor etiketten en dozen.

Duurzame wijnbedrijven bij Gall & Gall

Bij Gall & Gall verkopen we heel veel wijnen van bedrijven die  één of meerdere van bovenstaande initiatieven voeren om te komen tot meer duurzamere wijnen. Wijnbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan bij hun wijnproductie zijn:

De absolute kroon wordt gespannen door Yealands. Ze zijn één van de meest duurzame wijnbedrijven ter wereld en hebben hier al vele prijzen voor gewonnen. Alles bij Yealands staat in het teken van duurzaamheid. De hellingen op de Yealands zijn steil, de wind waait er hard en het regent er weinig. Deze condities zorgen voor bijzondere wijnen. Er worden veel inspanningen gedaan om duurzame wijnen te produceren. Schapen begrazen er de wijngaarden en de Wetlands worden gekoesterd.

Misverstanden over zwavel

Zwavel, SO2 of sulfiet – dat komt allemaal op hetzelfde neer – zit in heel veel levensmiddelen. Let maar eens op de E-nummers (toevoegingen die door de EU zijn toegestaan) op verpakkingen. E220 tot en met E228 zijn conserveermiddelen met sulfiet. Zelfs als er helemaal geen sulfiet is gebruikt – wat erg zeldzaam is – dan nog zit er zwavel in wijn. Tijdens de vergisting van het druivensap wordt namelijk een kleine hoeveelheid ‘natuurlijk’ zwavel gevormd. Dus ook als je een wijn met ‘no added sulfites’ of ‘geen sulfiet toegevoegd’ op het etiket koopt, betekent dat niet dat de wijn helemaal vrij is van sulfiet. 

2 Reviews

(18 stemmen)
Domaine de l'Amaurigue Rosé 50CL
(42 stemmen)
Nuevo Mundo Cabernet Sauvignon Carmenere 75CL

2 Reviews

(111 stemmen)
op=op
9.29
6.29

1 Review

(64 stemmen)
9.99

6 Reviews

(29 stemmen)
16.99

3 Reviews

(51 stemmen)
7.99
4.00

8 Reviews

(128 stemmen)
7.89

3 Reviews

(39 stemmen)
9.99

2 Reviews

(32 stemmen)
10.59

2 Reviews

(22 stemmen)
7.79

3 Reviews

(27 stemmen)
9.99

8 Reviews

(102 stemmen)
7.89

3 Reviews

(16 stemmen)
10.99

19 Reviews

(147 stemmen)
11.99

2 Reviews

(29 stemmen)
7.99

4 Reviews

(37 stemmen)
7.99

7 Reviews

(46 stemmen)
9.49

4 Reviews

(38 stemmen)
18.99

5 Reviews

(21 stemmen)
9.49

4 Reviews

(49 stemmen)
8.99

1 Review

(15 stemmen)
op=op
Nuevo Mundo Viognier Reserva Bio 75CL