De bijzondere Elzas

Artikel

De Elzas is een bijzonder wijngebied. Het ligt in Noord-Oost Frankrijk, tegen de Duitse grens aan en kent een bijzonder klimaat. De Vogezen aan de westzijde houden veel regen en koude tegen. Hierdoor kent dit gebied bijzonder warme zomers. Er wordt gezegd dat er evenveel zonne-uren schijnen in de Elzas als in de Languedoc. Birthe vertelt je er meer over.

Ik kom hier altijd graag. Er zijn zoveel schilderachtige dorpjes met vakwerkhuisjes en het eten hier is verrukkelijk. Vooral natuurlijk de streek specialiteiten als zuurkoolschotel (choucroute), quiche lorraine  en flamkuchen.

Doordat dit gebied steeds strijdtoneel is geweest van verschillende landen,  is hier alles bijna ‘on-Frans’. Zo ook de wijnen: de vorm van de flessen is altijd een lange, slanke, veelal groene fles met veelal in het groot het druivenras op het etiket. In de Elzas zijn de wijnen bijna altijd ‘mono-cépages’’, wijnen gemaakt van slechts één druivenras.  De druivenrassen hier zijn zo verschillend en herkenbaar van smaak dat dit eigenlijk best logisch, maar ook zeer gemakkelijk is. Bijzonder is ook 90% van de wijnen die hier gemaakt wordt, een witte wijn is. Lees hieronder wat de kenmerken van de belangrijkste witte druiven uit deze streek zijn. 

Elzasser druiven

Gewurztraminer

De Gewurztraminer is een druif die volle, aromatische wijnen geeft, vaak met een behoorlijk zoetje.  Het is eigenlijk de gemakkelijkste druif om ‘blind’ te herkennen: zo duidelijk herken je lychees en rozen in de geur. En de smaak is super intens . Om deze reden is deze wijn perfect bij gerechten met heel veel smaak, bijvoorbeeld Indiase curry’s, zeer pittig gekruid eten en o zo lekker bij hele sterke (blauwe) kazen!

Pinot Gris

De Elzasser Pinot Gris vind ik ook een geweldige wijn om in te zetten bij lastige gerechten. Bij paté of bij thais eten is deze wijn een hemelse combinatie. Maar ook bij flamkuchen is deze wijn superlekker. De wijn is lichter dan de Gewurztraminer maar ook nog zeker rijk van smaak. Én niet te vergelijken met Italiaanse Pinot Grigio.

Pinot Blanc

De Pinot Blanc is een allemansvriend…..deze wijn kent milde zuren en een zeer toegankelijke smaak.  Ideaal dus als aperitief wijn, maar ook een perfecte keuze bij gerechten waarin veel ei is verwerkt, bijvoorbeeld quiche lorraine (niet voor niets een streekspecialiteit). Maar het meest bijzondere van deze wijn is nog, dat hij zich als het ware aanpast aan het gerecht. Dus als je veel verschillende smaken serveert, zit je met een Elzasser Pinot Blanc altijd goed.

Riesling

Van de Riesling worden misschien wel de meest bijzondere wijnen gemaakt. In deze wijnen ruik je veelal appel en peer en ze zijn bijzonder verfrissend en heel lang te bewaren. Hierbij ontwikkelen ze vaak een bijzondere geur, door de Fransen ook wel ‘gout de pétrol’ genoemd. Heerlijke wijnen bij gerechten met tomaat of flink gezouten smaken. En eigenlijk de enige wijn die de stevige smaak van gezouten haring aankan! En natuurlijk heerlijk bij zuurkoolschotel. 

 Zoveel smaken uit één streek, en zo culinair inzetbaar, zowel het gebied als de wijnen zijn het ontdekken meer dan waard. 

Reviews van Klanten

Gewurztraminer van J.B. Adam

Kees zegt over deze wijn:

"Gewurztraminer is in het algemeen een fruitige en kruidige wijn, maar deze in het bijzonder, wellicht een vreemde kwalificatie maar ik vind dit een chique wijn, de wijn geeft mij een rijk gevoel en is (toch) bescheiden geprijsd." 

Pinot Blanc Réserve van J.B. Adam

Rozemarijn zegt over deze wijn:

"Topper bij asperges of kaasfondue!

Een avondje thuis lang tafelen, met z'n tweeën of met familie of vrienden. Dan is een heerlijke wijn, heel welkom! We hebben prachtige avonden gehad met deze wijn. Heerlijk bij asperges, of ook geweldig, kaasfondue, daarbij is deze wijn werkelijk fantastisch. Fruitig en frisse witte wijn, je proeft de zon en denk dan eens aan de mooie Elzas, waar de wijn vandaag komt. Kortom; onze lievelingswijn!"

André Stuber Riesling Alsace

Wilbert zegt over deze wijn:

"Een soepele wijn met verrassend veel complexiteit en eenvoud om passend te zijn bij diverse gerechten en lekker te kunnen schenken bij elke gelegenheid! Wordt opgemerkt tijdens al onze feestjes en verjaardagspartijen! Een super wijn voor een betaalbare prijs."

Geschreven door Birthe

Onze wijn- en drankenspecialiste Birthe van Meegeren werkt al 15 jaar in de wijnbranche en deelt graag haar kennis om jou net zo enthousiast te maken! Lees meer over Birthe en haar verhalen op haar profielpagina

 

5 Reviews

(43 stemmen)
10.99

1 Review

(29 stemmen)
8.99

1 Review

(24 stemmen)
7.99