Skip to main content

Ron Blaauw

Vorige week geopend in Amsterdam: Ron Gastrobar Oriental, de nieuwe zaak van topchef Ron Blaauw. Net als in de ‘gewone’ Gastrobar en zijn hippe hotdogtent The Fat Dog (beide ook in Amsterdam) wil Ron de drempel laag houden; iedereen is welkom en het moet er vooral gezellig zijn. Wat niet wil zeggen dat je er ook waanzinnig lekker kunt eten. En drinken. Dus vroeg lifestylejournalist Marcel Langedijk de chef naar zijn vijf favoriete dranken.

BAILEYS

ron blaauw logo met bel

'Een guilty pleasure. Af en toe, als ik in m’n eentje ben, lekker een Baileys met ijs pakken, heerlijk. Ik zou het nooit in een restaurant bestellen, maar thuis staat er altijd een fles. Als ik het laatste beetje uit de fles heb, zet ik ‘m ook gewoon terug; niemand mag weten dat ik dat drink [lacht]. Maar serieus: ik vind dat af en toe heel lekker. En het staat op mijn kaart tussen de desserts: Baileys-ijs. Dat gaat er echt nooit meer vanaf, want iedereen vindt het geweldig.’

COINTREAU

'Lekker, maar dan wel met heel veel gecrushed ijs, niet met ijsblokjes. Een soort slush puppie. Heerlijk na het eten. Echt een prettige likeur met een lekker frisje, heel knap gemaakt. Ik gebruik ‘m ook in gerechten. Zo had ik een hele tijd een soufflé met Cointreau op de kaart en een crêpe suzette met die likeur in plaats van met Grand Marnier.’

BOMBAY SAPPHIRE EAST

‘Ik vind deze heel subtiel en ook puur erg lekker, vanwege dat vleugje citroengras en gember. Er zit volgens mij ook steranijs in… Echt een heel prettige, geurige gin, en dat terwijl Bombay de laatste jaren een beetje het stempel van ‘gewone’ gin kreeg. Sowieso word ik een beetje moe van al die restaurants met gin-tonicmenu’s. Toen iedereen daar mee begon, zijn wij er maar mee gestopt. We hebben er nu vijf of zes, meer niet. In The Fat Dog hebben we er zelfs maar eentje. Wel een heel goeie, trouwens: Sloane's gin met Elderflower Tonic. En ook in beide Gastrobars staan maar een paar cocktails op de kaart. De basis daarvan maken we trouwens elke dag, vers, en die stoppen we in in grote potten doen. Dat scheelt tijd. Ik vind namelijk dat het te lang duurt, cocktails maken. Irritant, want ik houd niet van wachten. Nu we die potten hebben, hoeft er alleen nog ijs bij, nog wat garnering en wat kleine details en, hop, klaar.’

GEWURZTRAMINER RÉSERVE ADAM

tekening 'chop stick china boys'

Hele mooie riesling, vooral ook bij Aziatisch eten, maar dan wel lekker koud en niet meer dan één of twee glazen. Ik houd van een wijntje, maar hier drink je geen twee flessen van leeg. Wij hebben de wijnkaart trouwens niet echt aangepast op het eten. Ik ben klaar met een wijnkaart vol flessen van zestien leveranciers; twee, drie, klaar, that’s it. Veel makkelijker. Wijnarrangementen doen we al zes, zeven jaar niet meer. Geneuzel. Lekker een fles wit, daarna een fles rood; prima. Zo doe ik het zelf ook als ik uit eten ga.’

KANONKOP PINOTAGE

‘Ik vind deze Pinotage geweldig, een heerlijke wijn, maar stiekem ben ik weer een beetje terug aan het gaan naar Franse wijnen. Zuid-Afrika is een beetje weggedrukt door de andere wijnlanden, de laatste jaren. Tien jaar geleden was het Het Wijnland, maar ze zijn een beetje stil blijven staan. Het land, de natuur, de wijngaarden, het is daar fenomenaal, maar ze mogen wel weer een impuls geven.’

RON GASTROBAR ORIENTAL

Ron Blaauw in China

Het idee voor een Gastrobar met Chinese gerechten mag dan meer vorm hebben gekregen tijdens Rons reizen naar China, hij wilde altijd al ‘iets’ met de Chinese keuken doen. ‘Ik verwerkte al hoisinsaus in mijn gerechten toen niemand nog wist wat het was. Nu kent iedereen het, maar destijds was ik een van de eersten die dat op dat niveau gebruikte. Die Chinese keuken is geweldig, maar ik maakte de fout om die gerechten te willen laten maken door Nederlandse chefs. Wij kunnen dat gewoon niet. Hier staat een volledige Chinese brigade, die weet hoe dat moet. Ron Gastrobar Oriental is het restaurant dat ik miste, hier in Amsterdam. Nu is het er.’ Reserveer direct een tafel bij Ron Gastrobar Oriental. 

Marcel Langedijk en Rob Blaauw

Geschreven door Marcel

Voordat Marcel Langedijk freelance journalist werd, werkte hij op de redactie van verschillende bekende tijdschriften. Inmiddels schrijft hij over alles wat het leven boeiend maakt. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.