Italië: Basilicata en Calabrië

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Basilicata en Calabrië, Italië

In het zuiden van Italië ligt de meest bergachtige regio van het land: Basilicata. Het landschap ten oosten van de stad Potenza wordt bepaald door de grillige rotsformaties van de Lucanische Dolomieten. In de bergen heerst een continentaal klimaat, terwijl de meer heuvelachtige en vlakkere gebieden aan de kust een mediterraan klimaat hebben.

Calabrië, de teen van de laars, grenst in het westen aan Basilicata en bestaat ook voor bijna de helft uit bergen. Deze streek heeft door de lange kustlijn een meer gematigd zeeklimaat. Basilicata en Calabrië zijn beiden zeer arme regio’s zonder grote industriële activiteit. De samenleving wordt beheerst door de georganiseerde misdaad en de werkloosheid is erg hoog. De laatste jaren wordt er iets meer geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van druivenrassen en wijnsoorten. Vooral de inheemse aglianico-druif wordt steeds meer aangeplant.

Aglianico del Vulture

Basilicata kent slechts 1 DOC, maar dat is er wel een van klasse. De Aglianico del Vulture is een warmbloedige rode wijn van aglianico-druiven. De druiven worden verbouwd op de vulkanische gronden van de uitgedoofde Monte Vulture. Dat geeft de wijn een frisse mineralige smaak.

Cirò

Slechts 5% van de Calabrese landbouwgrond is beplant met wijnstokken. De meeste wijngaarden liggen aan de Tyrrheense en Ionische kust. Door het bergachtige karakter van de regio zijn de wijnbouwgronden gemiddeld nauwelijks een halve hectare groot. Aan de Ionische kust werden 2500 jaar geleden wijnstokken verbouwd voor Krimisa, de wijn die door de oude Griekse atleten op de Olympische Spelen werd gedronken. In datzelfde gebied wordt nu de DOC Cirò gemaakt. De Cirò is een stevige rode wijn, gemaakt van de gaglioppo-druif. Er zijn ook een rosé en witte versie van de Cirò.