Italië: Campanië

Artikel

Wijn uit Campanië, Italië

In de zonnige en heuvelachtige binnenlanden van Campanië, niet ver van Napels en de vulkaan de Vesuvius, worden prachtige wijnen geproduceerd. Campanië was al in de Griekse en Romeinse tijd geliefd om haar goede wijnbouwgronden. De belangrijkste blauwe druif in de regio is de donkere, volle aglianico of ellenico. Ellenico betekent Helleens, ofwel ‘van Hellas’, de Griekse naam voor Griekenland.

Avellino

De grote wijnen van Campanië worden geproduceerd in de provincie Avellino. De DOCG Taurasi is een volle, rode wijn van aglianico-druiven. De Taurasi is van zo’n superieure kwaliteit dat deze ook wel eens de 'Barolo van het zuiden' wordt genoemd. De wijn rijpt minimaal 3 jaar voor de verkoop, waarvan 1 jaar in houten vaten. Enkele jaren oudering op de fles heeft een zeer positieve invloed op de smaak. Greco di Tufo en Fiano di Avellino (soms met de toevoeging Apianum) zijn beide zeer goede witte wijnen, gemaakt van greco- en fiano-druiven. Deze wijnen zijn zeer intens van geur en smaak. De Greco roept associaties met amandelen op, de Fiano ruikt meer naar hazelnoten.

Ischia

Van het vulkaaneiland Ischia komen ook enkele interessante wijnen. DOC Ischia is een van de oudste DOC’s van het Italië en beslaat slechts 50 hectare wijnbouwgrond. Deze wijnen, gemaakt van inheemse rassen als de biancolella, forastera en piedirosso, zijn zeer elegant.