Van borreltje tot hip drankje Jenever bezig aan een opmars

Tess vertelt: "Jenever wordt al ruim 400 jaar in eigen land geproduceerd en is de voorloper van de populaire gin. Tegenwoordig wordt jenever vaak gezien als ‘het borreltje van opa’ maar in mijn ogen verdient dit product meer waardering. Hieronder geef ik je een voorproefje op mijn nog te verschijnen ‘Dutch Courage’ boek en leg ik uit wat jenever nou ook al weer is en hoe je er drie heerlijke cocktails mee maakt."

Jeneverglazen geschonken

Moutwijn, alcohol en water

Simpel gezegd bestaat jenever uit drie componenten, namelijk moutwijn, alcohol en water. 

Het eerste ingrediënt, de moutwijn, wordt gemaakt van granen zoals tarwe, rogge en mais. Het grote verschil tussen jenever en de gin uit je G&T is de toevoeging van deze moutwijn. Het receptuur voor moutwijn ging vroeger van vader op zoon en vormt het hart van de jenever. Het geeft de jenever zijn smaak een karakter en het is iets wat de Engelsen niet wisten na te bootsen. Holland gin, ofwel jenever, kan worden gezien als de grootvader van gin. Meer over de geschiedenis van jenever lees je hier.

Het tweede ingrediënt van jenever is alcohol. Dit is neutrale, smaakloze alcohol die op smaak wordt gebracht met jeneverbessen. Aan de jeneverbes dankt het drankje ook zijn naam, maar buiten deze bes kunnen er ook nog andere smaakmakers aan de alcohol worden toegevoegd. 

Over water en sterke drank doen veel mythes de ronde. Zo is er een gin op de markt die alleen maar het pure smeltwater van het Himalaya gebergte gebruikt of een vodka die alleen het water waarin topmodellen hebben gebadderd gebruikt. Of het water een grote invloed heeft op de smaak van het uiteindelijke product is nooit bewezen, maar snelle marketingtypes weten het vaak wel heel leuk te verkopen. 

HOE KOMT HET BEESTJE AAN ZIJN NAAM?

Zoals je misschien wel zou denken, heeft ‘jonge’ niets te maken met de leeftijd van de vloeistof in de fles. Wel heeft het iets te maken met de leeftijd van het jeneverrecept. In de negentiende eeuw bestond de meeste jenever uit een hoog percentage moutwijn. Rond de eeuwwisseling was graan door de oorlogen schaars geworden en, doordat moutwijn op een traditionele wijze van verschillende granen wordt gemaakt, werd ook de moutwijn een duur product. 

Jeneverboeren begonnen het percentage moutwijn naar beneden te schroeven en een nieuw jeneverrecept was geboren. Jenever staat internationaal bekend onder veel verschillende namen maar ook in ons eigen land zijn er een aantal termen die rond de categorie zweven. Hieronder kort de belangrijkste drie om te onthouden.

jenever potstill

Jonge jenever

Met jonge jenever bedoelt men het nieuwe recept, welke bestaat uit een lager percentage moutwijn. Jonge jenever bestaat tegenwoordig uit maximaal 15% moutwijn en heeft een minimaal alcoholpercentage van 30% 

jenever vaten

Oude jenever

Ook oude jenever heeft direct niets te maken met rijping op houten vaten. Al mogen jenevers en moutwijnen wel worden gerijpt op vaten. Dit heet dan ‘lageren’. Een gelagerde oude jenever is dan een jenever van het oude, vooroorlogse recept, welke gerijpt is op houten vaten. Oude jenever, gelagerd of niet, bestaat uit 16 tot 50% moutwijn en heeft net als jonge jenever een minimaal alcoholpercentage van 30%.

Korenwijn

De jenever met het hoogste percentage moutwijn heet korenwijn, ook wel eens geschreven als corenwyn. Dit soort jenevers bevatten minimaal 51% moutwijn en worden gezien als de originele jenever van back in the days.

3 heerlijke cocktails met jenever

Tess klein

Geschreven door Tess

Tess Posthumus is freelance hospitality professional. Ze reis de hele wereld over en werkt bij een van de beste cocktailbars van de wereld: Door 74 in Amsterdam. Onlangs werd ze verkozen tot Beste Bartender van Nederland! Lees meer over Tess en bekijk haar recepten op haar profielpagina. 

Meer sterke dranken ontdekken?

Leer alles over de verschillende dranken die de basis zijn van jouw favoriete cocktails!


Gin-tonic fan? Wij vertellen je alles over gin>

Liefhebber van rum? Alles over soorten, oorsprong en productieproces>


Hooghoudt Rijke Jenever no. 67 70CL
Niet meer beschikbaar

1 Review

(16 stemmen)
Hooghoudt Rijke Jenever no. 45 70CL
Niet meer beschikbaar