Italië: Emilia-Romagna

Artikel

Wijn uit Emilia-Romagna, Italië

De regio Emilia-Romagna ligt in het noorden van Italië. Het gebied strekt zich bijna over de gehele breedte van het land uit. In het westen grenst de streek aan Ligurië en in het oosten aan de Adriatische Zee.

Het is een van de rijkste en dichtbevolktste gebieden van Italië. De vruchtbare vlakke gronden aan weerszijden van de rivier de Po vormen de basis voor een welvarende landbouw. Graan, aardappels, tomaten, fruit en druiven groeien er in overvloed. Een groot gedeelte van die druiven wordt verwerkt in simpele bruisende wijnen als lambrusco, maar de streek produceert ook enkele interessante niet-mousserende DOC’s.

Albana di Romagna en Sangiovese di Romagna

Aan de voet van de Apennijnen, in het zuiden van Emilia-Romagna, worden de witte Albana di Romagna en de rode Sangiovese di Romagna gemaakt. De Albana was in 1987 de eerste Italiaanse witte wijn die een DOCG kreeg. De fruitige, rode Sangiovese di Romagna, op basis van sangiovese-druiven, is van dezelfde kwaliteit als de beroemde Toscaanse Chianti (ook van sangiovese gemaakt).

Colli Bolognesi en Colli Piacentini

Uit de heuvels ten zuidwesten van Bologna komt de Colli Bolognesi, een DOC die goede wijnen van sauvignon blanc, cabernet sauvignon en merlot geeft. De DOC Colli Piacentini, in de buurt van de westelijk gelegen stad Piacenza, produceert wijnen met veel structuur en finesse. De meest bekende is de Gutturnio, een stevige rode wijn van barbera- en croatina-druiven.