Iconic cocktails: Martini

inspiration-image

Artikel

De Martini is volgens velen zo’n beetje DE cocktail. Een cocktail die ver boven de modegrillen verheven is. Niet in- of uit de mode, maar immer stylish en sophisticated. Het ultieme huwelijk tussen gin en/of wodka en droge witte vermout. De ultieme martini bestaat tegelijkertijd niet, iedere bartender ter wereld heeft hier zo zijn eigen opvattingen over. Journalist Ingmar Voerman vertelt je er meer over.

Het lijkt een ogenschijnlijk simpel drankje. Gin (of wodka) en vermout, hoe moeilijk kan het zijn? Fout. Een perfecte martini ‘stirren’ voor een gast (of jezelf) is een kunst. Wil de gast hem naked, bone dry, dry, wet, 50/50 of dirty? Met wodka of met gin? En met welk merk? De martini is een kunst van subtiliteit, een kunst van de ultieme vermenging van de ingrediënten, van de juiste koeling en versmelting van het ijs. En de kunst van het aanvoelen van de smaak van je gast.

Nog even voor de leken onder ons: Martini & Rossi, in de volksmond ‘Martini’, is een merk vermout. De martini is een cocktail. Een van die ingrediënten is inderdaad droge, witte vermout. Een regelrechte relatie tussen de twee martini’s is nooit echt aangetoond.

De evolutie van de Martini

Over het ontstaan van de martini kunnen cocktailgeeks avondenlang verhit debatteren. Zoals vele legendarische cocktails is de martini omgeven door een hoop speculatie. Vandaag de dag verstaan we onder een martini meestal een dry martini met veel gin en een beetje vermout, erg droog en erg sterk dus. Dit is ooit wel anders geweest.

Aannemelijk is dat de martini is geëvolueerd vanuit de Manhattan en zijn voorvader de Martinez. Dit was een cocktail met jenever of Old Tom gin, zoete rode vermout, curaçao-likeur of Maraschino-likeur en orange bitters. De oplettende lezer merkt terecht een ferme dosis Hollandse invloed op in deze historie.

Ook was er nog weinig droogs aan in die tijd, al is de Martinez een geweldige cocktail, hij zit toch aan de zoete kant van het cocktailspectrum. Volgens cocktailbijbel The Diffords Guide stammen de eerste berichten over martini’s uit 1880, al waren deze zeker nog niet ‘dry’. Met de opkomst van de London Dry Gins verschenen rond het begin van de twintigste eeuw Martini-cocktailrecepten met London Dry gin en witte, droge vermout. Maar, nog steeds bevatten deze recepten vaak Curaçao / Maraschino-likeur en orange bitters.

De Curaçao-likeur vervloog met de jaren uit het Dry Martini-recept, doch bleven de orange bitters nog jaren hangen. De verhouding vermout in de cocktail bleef aanzienlijk tot aan de tweede wereldoorlog. Na die tijd werd de martini almaar droger (dus minder vermout) en in de jaren 50 van vorige eeuw kwam wodka in de mode in de Verenigde Staten. Vodka martini’s werden geboren. Kurkdroge martini’s, met enorme proporties wodka of gin en weinig of maar een suggestie van vermout werden de mode. Inmiddels worden vermout en hun karakter weer gewaardeerd en omarmt door bartenders wereldwijd, en is vermout weer een belangrijk bestanddeel van een (dry) martini geworden.

James Bond

Shaken or stirred? Misschien wel de bekendste vraag omtrent cocktails in de wereld. En de meest onnozele, wat mij betreft. Een martini moet altijd gestirred, geroerd in goed Nederlands, worden. Als je een martini shaket, heet hij een Bradford. Los daarvan verwaterd de martini als een malle door hem te shaken, en vertroebeld deze door de luchtbelletjes die ontstaan in de shaker. Lichter in alcohol wordt hij wel, dat is waar.

Vesper Martini

In het allereerste boek wat Ian Flemming ooit schreef maakte James Bond gelijk zijn opwachting: Casino Royale in 1953 (pas verfilmd in 2006).In zijn eerste avontuur ontmoet hij geheim agente Vesper Lynd in het casino, waar hij tientallen miljoenen verspeeld bij een potje Baccarat. Om zijn zenuwen te bedwingen bestelt hij een martini met gin, wodka en Kina Lillet en noemt het naar de geheim agente: de Vesper Martini. Vesper Lynd speelt dubbel spel en bedriegt de verliefde James. Vanaf dat moment besluit James nooit meer verliefd te worden en een Vesper Martini te drinken. James’ drankje wordt vanaf toen een vodka-martini. Shaken, not stirred. Een Vesper Martini drink je anno 2015 natuurlijk bij de Amsterdamse Vesper Bar

Strawberry Martini’s

Eind jaren 80/90 kwamen fruitige cocktails, grotendeels op basis van wodka wereldwijd in opkomst. Omdat deze geserveerd werden in martini-glazen (met een v-vorm) kregen deze al snel de naam martini. Dat is prima, maar weet dat een Espresso Martini of een Strawberry Martini niets met de originele martini-cocktail te maken hebben.

De Martini familie

Voor ieder smaakpalet is er wel een martini, zo lijkt. Toch blijven het sterke cocktails, en daar moet je van houden. Cocktails om van te nippen en te genieten, niet om als snelle dorstlesser te drinken. Wees gewaarschuwd. En drink er geen vijf van!

Zelf martini's maken!

Probeer het zelf! Klik op de afbeelding om het recept te zien. 

Dry Martini                                               Vodka Martini                                          T-Ten Martini

     

Dry Martini Barcelona 

Mocht je deze zomer naar Barcelona gaan, bezoek dan zeker de Dry Martini bar van levende cocktaillegende Javier de Las Muelas. Hier drink je natuurlijk een perfect gestirrde Dry Martini, van de hand van een van de barmannen in witte jassen. Op de teller prijkt het aantal gasten dat je voorging sinds 1978. Het aantal eerder bestelde Dry Martini’s is de miljoen inmiddels ver voorbij.   

Geschreven door Ingmar

Ingmar schrijft als freelance journalist over alles wat vloeibaar is.  Sinds 2007 een vaste waarde in de (inter) nationale bar- en cocktail scène. Lees meer over Ingmar en al zijn verhalen en mixen op zijn profielpagina

 

4 Reviews

(68 stemmen)
29.29
Gin
Fles

2 Reviews

(71 stemmen)
19.49
Gin
Fles

2 Reviews

(21 stemmen)
11.49
Vermout
Fles

2 Reviews

(47 stemmen)
19.99
Wodka
Fles