Bushmills: een veelzijdige klassieker

inspiration-image

Artikel

Volgens journalist Marcel Langedijk maken de Ieren van Bushmills ‘een van de mooiste flessen uit de whiskey-industrie’. Maar ook over de inhoud is hij bijzonder te spreken…

De mensen van Bushmills zelf zeggen dat ze al sinds 1608 whiskey maken. Daarmee zijn ze dan ook de oudste distilleerderij met licentie ter wereld. Wie kniesoort zou kunnen roepen dat nergens op die licentie, afgegeven door koning James I, het woord Bushmills voorkomt, want die naam bestaat ‘pas’ sinds 1784.

Maakt dat uit? Welnee, de whiskeywereld is tot aan de nok gevuld met dit soort romantische, mythische en legendarische verhalen, die je het beste met een fikse korrel zout neemt. Dat hoort er - gelukkig - bij. En ook aan de whiskey doet het niets af. Fluweelzacht, want driemaal gedistilleerd en daarna gerijpt op de beste vaten die ze daar in Noord-Ierland te pakken kunnen krijgen. Want, zo zeggen ze bij Bushmills: ‘A poor cask will turn a good spirit into mediocre whiskey.’ Dus wordt er gerijpt op eersteklas Amerikaans eiken, Spaanse sherryvaten en zelf op rum-, madeira- en portvaten.

Ook bijzonder: Bushmills maakt niet alleen blends (Original, Irish Honey en Black Bush), maar ook single malt whiskey van 10, 16 en 21 jaar oud. Je kunt dus nogal wat kanten op met deze Ierse gigant, die wat mij betreft ook verantwoordelijk is voor een van de mooiste flessen uit de industrie; simpel, stoer, hoekig. Maar dit terzijde. 

Een veelzijdige whiskey dus. De tien jaar oude single malt doet het bijvoorbeeld magnifiek als je hem puur drinkt of, als je de aroma’s nog meer tot je wilt laten komen, met een druppel water. De rijping op bourbonvaten zorgt voor smaken als gesmolten chocolade en vanilletonen. De afdronk is subtiel en zacht en ach, vooruit, misschien toch nog een glaasje alstublieft?

Meer van het mixen?

Kan ook met Busmills en als ik een tip mag geven: gebruik de Black Bush. Natuurlijk kun je de Original uit de kast trekken, maar deze Black Bush is wat grootser, voller, rijker, fruitiger. Zeven jaar lang gerijpt op sherry- en bourbonvaten, wat hem ook heus puur of met wat ijs duivels genietbaar maakt, maar voor wie hem wil ‘pimpen’, staan hieronder twee uitermate simpele recepten waar ik evenzogoed erg gelukkig van word.

Hoe heet het?

Bush & Ginger

Wat heb je nodig?

En dan?

Pak een lang glas, vul het tot de rand met ijs en giet er de whiskey overheen. Dan volgt de ginger ale of het gemberbier, waarna je de boel opvrolijkt met wat muntblaadjes.

Hoe heet het?

Blackbush & Cola

Wat heb je nodig?

En dan?

Je pakt wederom een lang glas, vult dat tot de rand met ijs en giet er de whiskey overheen. Aftoppen met de cola. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Geschreven door Marcel

Voordat Marcel Langedijk freelance journalist werd, werkte hij op de redactie van verschillende bekende tijdschriften. Inmiddels schrijft hij over alles wat het leven boeiend maakt. Lees meer over Marcel en al zijn verhalen op zijn profielpagina