Vodka: een bijzonder watertje

inspiration-image

Artikel

Vodka is een bijzonder eenvoudig product: feitelijk het samenspel van alcohol en water in (doorgaans) een volume-verhouding van 40:60. De letterlijke betekenis van het woord is dan ook ‘watertje’. Sietze vertelt je er meer over.

Oorsprong & Cultuur

De eerste vodka werd al zo’n duizend jaar geleden voor het eerst gedistilleerd, een eer die zowel de Russen als de Polen opeisen. Inmiddels is vodka uitgegroeid tot de meest geconsumeerde sterke drank wereldwijd. De locale gebruikswijze en bijbehorende cultureel maatschappelijke status lopen echter sterk uiteen.

In Oost Europa, Rusland en Scandinavië wordt de meeste vodka gedronken. Vodka wordt hier al eeuwen voornamelijk gezien als een doeltreffende methode om snel en goed dronken te worden. In de Verenigde staten en West Europa, waar grootschalige consumptie een betrekkelijk nieuw verschijnsel is, wordt hier anders tegenaan gekeken.

Wij zelf zien vodka terug in onze uitgaanscultuur waar het puur, met ijs of verwerkt in een cocktail of als mixdrank wordt gebruikt.

In de voormalige Sovjet-Unie maakt vodka een integraal onderdeel uit van de cultuur, tot en met het sluiten van belangrijke overeenkomsten. Mensen die zaken doen met partners in deze gebieden zullen dit unaniem bevestigen. Er valt misschien ook wel wat voor te zeggen; we kennen allemaal het gezegde: "Kinderen en dronkaards spreken de waarheid", dit gecombineerd met de intimiteit van een gezamenlijke dronk leidt wellicht tot een ongeëvenaarde band gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Ik heb dit zelf ook aan den lijve ondervonden en mijn avonturen in Kirgizië hebben zelfs geleid tot mijn eigen Bishkek Vodka. Over deze avonturen zal ik ongetwijfeld nog eens verder uitwijden in een nader artikel.

De Smaak en trends

De ware liefhebber roemt vodka om de zachte, fris-minerale en bovenal pure smaak. De opvatting dat alle vodka hetzelfde smaakt is zo langzamerhand uitgestorven en de markt lijkt klaar voor het daadwerkelijk op waarde schatten van het aangeboden assortiment. In diverse campagnes komt dit al naar voren en de grote merken lanceren speciale, luxere edities van het eenvoudige drankje.

Juist deze eenvoud maakt het product zo interessant. De verschillen zijn, uitgaande van een zekere basiskwaliteit, erg subtiel en hangen direct samen met de gebruikte grondstoffen en productiemethode. In plaats van een klinisch en goedkoop product zit het onderscheid steeds meer in een mooie smaak van de diverse gebruikte grondstoffen.

Zo geeft rogge (oorsponkelijk de basis van veel Russisch en Poolse vodka’s) een mooi natuurlijk zoetje en een volle smaak. Een goede aardappel vodka kan een bijna volromige smaak hebben terwijl gerst en (winter)tarwe een zuiver en zacht eindproduct brengen.

Cocktails

Vodka is de perfecte basis voor een heerlijke cocktail. Klik op de foto's of tekst om de cocktails van Sietze te bekijken. 

Chase Dirt(y) Martini                             Lazy Red Cheeks                                  Vodka & Tonic

     

Geschreven door Sietze

Sietze Kalkwijk is werkzaam als industrieel ontwerper en adviseur. Daarnaast is hij altijd bezig met eigen projecten en avonturen, vaak in verre landen. Een van die projecten maakte hem eigenaar van het exclusieve merk Bishkek Vodka. Lees alles over Sietze en bekijk al zijn recepten en zijn verhalen op zijn profielpagina


Fever Tree Light Tonic Water 20CL
Niet meer beschikbaar

Chase Potato Vodka 70CL
Niet meer beschikbaar