Italië: Friuli-Venezia Giulia

Artikel

Wijn uit Friuli-Venezia Giulia, Italië

In het uiterste noordoosten van Italië ligt Friuli-Venezia Giulia. De regio grenst aan Oostenrijk en Slovenië en vormt van oudsher een brug tussen de Romaanse en Slavische wereld. Het landschap bestaat voornamelijk uit bergen, dennenbossen en groene weides, met talloze kleine beekjes en meren. Het zuidelijke kustgebied is iets vlakker en warmer dan het noorden.

Door de geografische ligging van de regio zijn er in het verleden uiteenlopende druiven in het gebied aangeplant. Behalve inheemse druivenrassen als de tocai friuliano, ribolli en schiopettino, is er ook veel uit Oostenrijk geïmporteerde riesling, gewürztraminer en müller-thurgau aangeplant. Internationale druivenrassen als de pinot blanc (pinot bianco), pinot gris (pinot grigio) en chardonnay zijn ook uitbundig aanwezig. In totaal wordt er in de regio 1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, waarvan maar liefst de helft bestaat uit DOC kwaliteitswijnen.

Colli Orientali en Collio Goriziano

Ten zuiden van de stad Udine liggen de DOC’s Colli Orientali en Collio Goriziano. De vlakke gebieden rondom de rivieren zijn uitermate geschikt voor wijnbouw. Wijnen van Colli Orientali zijn stevig met een lange afdronk, terwijl die van Collio iets delicater zijn, met een fijn bouquet.

Grave del Friuli

In het noordoosten van Friuli-Venezia Giulia ligt de uitgestrekte DOC Grave del Friuli. Dit vlakke gebied heeft een kiezelige bodem en beslaat meer dan 6.500 hectare aan wijnbouwgrond. De rode wijnen uit deze DOC zijn licht en fruitig van smaak, terwijl de witte wijnen heerlijk fris en aromatisch zijn. De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Iets minder dan de helft van het wijnbouwgebied is beplant met witte druiven als tocai friuliano, pinot grigio en sauvignon blanc. De sauvignon blanc geeft hier uitgesproken en kruidige witte wijnen.