Jack Daniel's - Tennessee Whiskey

inspiration-image

Artikel

Whiskey kan worden verdeeld in ontzettend veel categorieën. Zo wordt vaak het land van herkomst genoemd en heb je bijvoorbeeld Schotse whisky, Ierse whiskey, Amerikaanse whiskey, Japanse whisky en zelfs Nederlandse whisky. Tess vertelt je er meer over.

De manier waarop het woord whisk(e)y geschreven wordt is slechts één van de vele verschillen tussen deze dranken. Wanneer je in de wondere wereld van whiskies duikt, kom je al snel termen als bourbon, Kentucky, Tennessee en sour mash tegen. In dit artikel behandel ik de Tennessee whiskey van Jack Daniels en geef ik je drie recepten voor heerlijke Tennessee whiskey cocktails. 

Tennessee Whiskey

Net als bourbon is Tennessee whiskey een Amerikaanse whiskey, moet het voor het grootste gedeelte van mais worden gemaakt en wordt het gerijpt op vaten waardoor de whiskey een mooi donker kleurtje krijgt. Het grote verschil tussen bourbon en Tennessee whiskey zit hem in het zogenaamde Lincoln County Process. Dit betekent dat de gedistilleerde whiskey eerst wordt gefilterd voordat het wordt opgeslagen in houten vaten om te rijpen. Deze filter bestaat uit een dikke laag esdoorn houtskool en nadat de whiskey door de houtskool is gefilterd, blijft er een echte Tennessee whiskey over met een zachtere smaak. Deze zachte, milde smaak is het resultaat van het Lincoln County Process.

Jack Daniel’s Tennessee Whiskey 

Zoals alle Tennessee whiskies wordt ook Jack Daniels gefilterd door houtskool van esdoorn. De zachte smaak heeft bij deze whiskey alleen ook iets zoets en rokerigs. Dit komt door twee onderdelen in het productieproces van Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Het eerste proces het rijpen van de whiskey in Amerikaanse witte eikenhouten vaten. Deze vaten moeten nieuw zijn en geschroeid, wat betekent dat de vaten van binnen verbrand worden. Door dit schroeien ontstaat er een laag van verbrand hout en gecarameliseerde suikers aan de binnenkant, waardoor de whiskey een licht zoete smaak krijgt. Het tweede proces heet sour mash. Omdat bourbons en Tennessee whiskies geen blends van andere whiskies zijn, worden ze geclassificeerd als ‘straight whiskey’. 

Het zorgen voor een consistentie in de whiskey is hierdoor een stuk moeilijker voor de distilleerder omdat de whiskey de ene keer iets meer of minder kleur en smaak van het hout mee kan krijgen dan de keer ervoor. Hout is een natuurproduct en elk vat heeft weer een andere werking op de gerijpte whiskey. Om de smaakconsistentie van Jack Daniels toch een beetje in de gaten te kunnen houden, werkt het bedrijf met een sour mash. De distilleerder bewaart van elke productie een beetje en gebruikt dit bij zijn volgende partij. Sour mash whiskey maakt gebruikt van deze speciale vergistingstechniek maar de term is geen indicator van een betere of een mindere kwaliteit. Het gebruik van een sour mash zorgt ervoor dat de smaak en de kleur hetzelfde zal zijn in één fles als in een fles die je weken of maanden later koopt. 

Cocktails met Jack Daniel's

Jack Daniel’s Tennessee Whiskey is natuurlijk heel erg lekker in de mix met alleen cola maar je kunt er ook mee variëren. Hieronder geef ik drie cocktails waar de Tennessee whiskey erg goed in uit komt. 

Jack's Godfather                                     Jack Daniel's Lynchburg Lemonade     Jack's Black Cherry 

     

En wil je meer weten over whisky en de begrippen die hiermee te maken hebben, lees dan het boek Mijn Whisky van Marcel Langedijk of bekijk zijn artikelen op zijn profielpagina

Geschreven door Tess

Tess Posthumus is freelance hospitality professional. Ze reis de hele wereld over en werkt bij een van de beste cocktailbars van de wereld: Door 74 in Amsterdam. Onlangs werd ze verkozen tot Beste Bartender van Nederland! Lees meer over Tess en bekijk haar recepten op haar profielpagina