Italië: Latium

Artikel

Wijn uit Latium, Italië

In het midden van Italië, grenzend aan de Tyrrheense Zee, ligt Latium. Het hart van deze streek wordt gevormd door Rome, de hoofdstad van zowel Latium als Italië. De regio is vernoemd naar de Latijnen, een volk dat ruim 3.000 jaar geleden in dit vruchtbare gebied leefde.

Ze hielden vee en verbouwden voornamelijk graan, olijven en druiven. Hun taal, het Latijn, vormt de basis van alle Romaanse talen, waaronder Italiaans en Frans. De stad Rome is vernoemd naar de Romeinen, een volk dat verwant was aan de Latijnen en ook Latijn sprak. Door de eeuwen heen hebben de Romeinen zich tot het belangrijkste volk in het gebied ontwikkeld.

De streek Latium geniet een wereldwijde reputatie op het gebied van geschiedenis, kunst, cultuur, politiek en religie. Om de goede wijnen staat de regio helaas (nog) niet bekend. Tot de jaren ’70 en ’80 werden er veel middelmatige mildzoete wijnen gemaakt. De voorkeur is sindsdien van zoet naar droog verschoven. Pas de laatste jaren is de kwaliteit van Latijnse wijnen echt noemenswaardig verbeterd.

Cerveteri en Est! Est!! Est!!!

Rondom het prachtige vulkaankratermeer Lago di Bolsena, liggen de wijngaarden van de DOC’s Cerveteri en Est! Est!! Est!!!. Deze DOC’s produceren witte wijnen van trebbiano en malvasia. De wijn Est! Est!! Est!!! di Montefiascone is beroemder om het verhaal van herkomst dan om de smaak. In het jaar 1111 reisde een bisschop, Johannes Fugger, van Duitsland naar Rome. Hij hield van de goede dingen des levens en stuurde daarom een knecht vooruit om bij alle herbergen de wijn te proeven. Als de wijn beviel, schreef de knecht met krijt Est! op de muur. Letterlijk betekent dat 'het is', maar je zou het kunnen vertalen als ‘dit is ‘m!’. De kroeg van Montefiascone schonk zo’n heerlijke witte wijn, dat de knecht met grote letters Est! Est!! Est!!! op de muur schreef. De bisschop kwam nooit in Rome aan. Hij bleef in Montefiascone wonen en dronk zichzelf letterlijk dood. Nog steeds wordt er ieder jaar een vat wijn over zijn graf geleegd.

Frascati

In de Albaanse heuvels, rondom de vulkaanmeren van Nemi en Albano, bevinden zich ook enkele interessante DOC’s. Daarvan is Frascati veruit de belangrijkste. De witte Frascati is gemaakt van malvasia- en trebbianodruiven. De wijn varieert in smaak van droog tot zoet en van stil tot mousserend.