Wijnhuis Inycon op Sicilië

inspiration-image

Artikel

Onze wijnspecialiste Birthe was onlangs bij Inycon en neemt je in haar verhaal mee op reis naar dit bijzondere wijnhuis.

Inycon is de Griekse naam voor Menfi, de plaats in west Sicilië waar de de Inycon wijnen door Cantine Settesoli gemaakt worden. Van 27 verschillende druivenrassen, zowel plaatselijke als internationale worden hier verschillende wijnen geblend. Ik was hier onlangs zelf in de gelegenheid om met collega’s een blend samen te stellen. Wat een bijzondere ervaring! Met verschillende verhoudingen tussen 3 druiven, krijg je totaal verschillende wijnen. Een zeer creatief proces, waarbij je proefvermogen op scherp moet blijven staan. Alleen dan kun je blijven sleutelen tot je aan de beste verhouding komt.  

6000 hectare, 27 druivenrassen, 200 wijnbouwers

Op 6000 hectare worden rondom Menfi verschillende druivenrassen verbouwd door 2000 wijnbouwers. Met hulp van de oenoloog (wijnbouwdeskundige) is bepaald welke grond voor welke druif het beste geschikt is. Zo is het klimaat bij de wijngaarden direct aan de kust uiteraard anders dan meer landinwaarts, waar het een stuk warmer is. Een druif als syrah kan goed tegen hitte, sauvignon blanc gedijt echter veel beter bij koelte. En de grondsoort speelt uiteraard mee. De meeste geschikte druivenranken worden op de beste plekken aangeplant en vervolgens aan de zorg van wijnbouwer over gelaten. Deze beschikt over maximaal 3 hectare zodat hij de kwaliteit van zijn gebied het beste in de gaten kan houden. Ook hiervoor biedt Cantine Settesoli de hulp aan van de oenoloog. 

Proef Sicilië

Het prachtige landschap op west Sicilië, de super bevlogen medewerkers van Cantine Settesoli en de ongelofelijk verse visgerechten hier laten de wijnen ter plekke nog beter smaken. Maar ook jij kunt de Siciliaanse zon en schoonheid en de Inycon wijnen terugproeven: ze zijn aromatisch, superfruitig en hebben door de vele zonne-uren toegankelijke, zachte smaken. 

Bekijk alle wijnen van Inycon

Birthe interviewt

Tijdens mijn bezoek heb ik Roberta en Philippe van het wijnhuis Inycon geinterviewd. Bekijk hier het filmpje. 

Wat vinden onze klanten?

Suus zegt over de Inycon Growers Fiano: "Verbazing! Deze wijn ruikt al lekker en als je dan een slokje proeft is het een smaaksensatie. Althans voor mij. Ik geniet er keer op keer weer van. En dan is de prijs een lachertje voor zo'n mooie wijn."

Laura zegt over Inycon Organic Grillo: "Ogen dicht en genieten maar. Deze droge en volle witte wijn heeft een lekkere frisse smaak. Hij heeft iets bloemigs maar ook duidelijk tinten van tropisch fruit. Kortom, met je ogen dicht en een glas van deze wijn ben je er echt even 'tussenuit'!"

Alet zegt over de Inycon Growers Nero D'Avola: "Nero D'Avola. Ik hou erg van de Siciliaanse rode wijnen, ze zijn zo lekker "warm", en deze springt er dan ook nog een keer uit. Prachtig, we genieten er erg van!"

Geschreven door Birthe

Onze wijn- en drankenspecialiste Birthe van Meegeren werkt al 15 jaar in de wijnbranche en deelt graag haar kennis om jou net zo enthousiast te maken! Lees meer over Birthe en haar verhalen op haar profielpagina.


1 Review

Inycon Growers Nero D'Avola Rosé 75CL
Niet meer beschikbaar