Catena's bijzondere "Institute of Wines" in Mendoza

inspiration-image

Artikel

In 1902 kwam de Italiaanse immigrant Nicola Catena naar Mendoza. Hier plantte hij zijn eerste malbec wijngaard.

Sindsdien loopt de Catena familie al jaren voorop in Argentijse wjinbouw en het aanplanten van malbec. Geen wonder dat hieruit in 1995 het Catena Institute of Wine (CIW) is ontstaan. Het Catena Wine Institue is volledig toegespitst op het maken van Argentijnse wijn volgens de visie van de familie Catena.

Het CIW bestaat uit een team van onderzoekers die expertise hebben in verschillende onderdelen van de wijnbouw. Specialisten op het gebied van bodem, het verbouwen van druiven op grote hoogte en vinificatie. In dit team zit ook Laura Catena, behorende tot de vierde generatie van de familie Catena. Ook wijnmaker en bodemexpert Alejandro Vigil speelt in dit team een zeer belangrijke rol.

Beetje geluk

Dat deze wijnen inmiddels tot de allerbeste van Argentinië behoren, bewijzen ook dit jaar de scores van Wine Advocate. Alle wijnen scoorden minimaal 90 punten. De Catena Alta Malbec 2012 kreeg zelfs 94 punten. Dr. Laura Catena, dochter van Zuid-Amerika wijn pionier Nicolás Catena Zapata, leidt sinds de 1990 de afdeling onderzoek en ontwikkeling in dit familie wijnbedrijf. "Mijn vader durfde malbec aan te planten in onze Adrianna Wijngaard op 1500 meter hoogte. Niemand dacht dat de druiven op deze hoogte zouden kunnen rijpen, " zegt Dr. Catena. "Er kwam een beetje geluk bij kijken, maar de intuïtie van mijn vader zei dat het mogelijk was om met behulp van de intensiteit van het zonlicht op grote hoogte de druiven te laten rijpen. En hij had gelijk! Van deze hoge wijngaarden komen de allermooiste malbec wijnen. En vandaag de dag hebben we met het Catena Institute of Wine de kans om onze onderzoeksresultaten te delen en daarvan te profiteren met onze gehele regio." 

De allerbeste van Argentinië

Dat deze wijnen inmiddels tot de allerbeste van Argentinië behoren, bewijzen ook dit jaar de scores van Wine Advocate. Alle wijnen scoorden minimaal 90 punten. De Catena Alta Malbec 2012  kreeg zelfs 94 punten. Een mooie bekroning op het werk dat het Catena Institute of Wine heeft verricht.

Bekijk alle Catena wijnen

Reviews op de Catena Malbec

Bob en Annet over deze wijn

"Prachtige volle dieprode wijn met hinten van kersen en zwarte bessen. Mooie lange afdronk. Uitmuntende balans en weinig tannines. Pas op: drink erg makkelijk weg. ;-) Een van onze favorieten; mooi dat je niet persé naar Argentinië hoeft te reizen om deze heerlijke wijn te proeven :-)"

Lydi zegt over deze wijn

"Genieten van een mooi glas rood, een traktatie. Gelukkig heerlijk soepel, stevige wijn maar toch toegankelijk, en daarmee zeker favoriet. Verliefd geworden op Malbec wijnen in Argentinië, maar ook hier is het een topper! Mooi om zo van te genieten!"

Inge vindt het de allerlekkerste Malbec

"Nadat we in Argentinie hebben gereisd, ben ik verzot geraakt op Malbecjes. Deze Malbec is de allerlekkerste die Gall & Gall in zijn assortiment heeft staan! Echt het proeven waard als je van zwaardere vollere rode wijnen houdt!"