Italië: Ligurië

Artikel

Wijn uit Ligurië, Italië

Langs de prachtige kustlijn van de noord-Italiaanse Ligurische Zee ligt Ligurië. Het is een smal, halvemaanvormig gebied, ingesloten tussen de Apennijnen in het noorden en de azuurblauwe zee in het zuiden. Ligurië wordt ook wel de Italiaanse bloemenrivièra genoemd.

In het westen grenst de regio aan Frankrijk en in het oosten aan Toscane en Emilia-Romagna. De kust is overwegend ruig en rotsachtig. Het klimaat is zeer mild met vrij veel regen. De temperaturen lopen in de zomer op tot ongeveer 28°C. In de winter wordt het niet kouder dan een graad of 7°C. In Ligurië worden zowel witte als blauwe druiven verbouwd. De aromatische witte vermentino en minder uitgesproken bosco, en de blauwe rossese, sangiovese en dolcetto groeien er zeer goed.

Cinque Terre

De meest beroemde wijnen van Ligurië komen uit de DOC Cinque Terre, het schitterende gebied ten westen van La Spezia. De druiven groeien op steile terrassen die zijn uitgehakt in de hoge kliffen langs de zee. Van bosco-, albarola- en vermentino-druiven worden mooie droge en zoete wijnen gemaakt. Ze zijn pittig van smaak en hebben vaak een iets bloemige geur. Uit de Cinque Terre komt ook een beroemde, geurige zoete dessertwijn: de Sciacchetrà.