Margarita door Albert

inspiration-image

Artikel

Cocktails die diep geworteld zijn in een cultuur en die bekend zijn over de hele wereld vind ik echt geweldig. Vooral als de oorsprong niet helemaal duidelijk is en dat waarschijnlijk nooit zal worden. Wie heeft de cocktail voor het eerst gemaakt, waar komt de naam vandaan en hoe wat zat er oorspronkelijk in? Cocktail-historici (jazeker, ze bestaan echt) besteden soms jaren om uit te zoeken wat de oorsprong van een cocktail is. Albert vertelt er meer over.

De Margarita is zo’n cocktail, waarvan we waarschijnlijk nooit zullen weten hoe deze is ontstaan. De meesten van jullie weten dat deze uit Mexico komt en bestaat uit 3 basisingrediënten: Tequila, verse limoen en triple sec. De Margarita kan ‘straight up’ worden geserveerd, on the rocks, uit de blender (frozen) en met alle mogelijke fruitsoorten, dus wat is de echte?

Verhaal uit Mexico

Het meest plausibele verhaal is dat van Don Carlos, bartender bij Hussong’s Cantina in Ensenada, Mexico. Zoals elke bartender vond hij het leuk om te experimenteren met smaken en op een rustige dag liep Margarita Henkel binnen. Zij was de dochter van de Duitse ambassadeur en woonde vlakbij met haar man. Zij was het perfecte slachtoffer voor Don Carlos om zijn probeersels aan te serveren. Hij mixte gelijke delen tequila, sinaasappel likeur en limoen en serveerde dit on the rocks in een glas met een zoutrand. Hij vernoemde de drank naar de eerste persoon die deze cocktail proefde, Margarita.

Marjorie

Een ander mooi verhaal is dat van Carlos ‘Danny’ Herrera. Hij creëerde rond 1947 een cocktail in zijn bar Rancho La Gloria in Rosarito, uiteraard ook in Mexico. Op een dag kwam de actrice Marjorie King bij hem op bezoek en zij dronk niets anders dan Tequila. Herrera mixte gelijke delen Tequila, Cointreau en limoen en besloot dat de cocktail nog een zoutrand nodig had. Hij noemde cocktail Margarita, wat Spaans is voor Marjorie.

Methode

Een Margarita is vooral goed met Tequila van 100 % agave. Die is misschien iets duurder, maar het verschil in smaak maakt dat meer dan goed. Als je een feestje hebt kun je overigens ook best voor een ‘mixto’ gaan, maar hou voor jezelf een fles goede tequila. En verstop die.

Aan de slag

Eerst maak je de garnering: de zoutrand. Snij een limoen doormidden en haal deze langs de hele buitenkant van het cocktailglas, ongeveer 1 cm breed. Hou het glas nu ondersteboven en strooi zout hierover. Hou er wel een schoteltje onder! Het zout blijft plakken aan het natte gedeelte, het zout mag niet in het glas komen!

Nu combineer je 50 ml Arette Tequilla met 25 ml triple sec (Cointreau bijvoorbeeld) en 25 ml vers limoensap in een shaker met veel ijs. Shake dit tot het ijskoud is en finestrain dit in een cocktailcoupe.

Variaties

voor een frozen Margarita doe je de ingrediënten met een handje ijs in een blender. Laat deze 30 seconden draaien en serveer. Voor Tommy’s Margarita vervang je de triple sec door agave siroop, verder bereid je de cocktail net zoals een gewone Margarita.

Geschreven door Albert

De eigenaar van Mister Cocktail, Albert van Beeck Calkoen, werkte tijdens zijn studie in verschillende bars, waar hij voor het eerst cocktails maakte. Lees meer over Albert, zijn mooie verhalen en heerlijke cocktails op zijn profielpagina.

 

2 Reviews

(44 stemmen)
29.99