Mojito door Tess

inspiration-image

Artikel

De Mojito, wie kent hem niet. Samen met de Cosmopolitan en Martini vormt hij al jaren het bekendste cocktail-trio van Nederland. James Bond heeft de Martini cocktail aan zijn eeuwige roem geholpen, Carrie Bradshaw bestelde samen met haar ‘Sex and the City’-vriendinnen niks anders dan Cosmopolitans, maar ook de populariteit van de Mojito komt niet zomaar uit de lucht vallen. In dit artikel vertelt Tess je het verhaal van deze frisse muntcocktail en geef ik je drie recepten om zelf thuis heerlijke Mojito’s te maken.

De urban legends rondom de Mojito

Waar de Mojito zoals wij hem kennen precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Wat wel bekend is, is dat er rond 1586 een recept opdook voor een medicinaal drankje, wat werd vernoemd naar Sir Francis Drake. Francis Drake plunderde Spaanse steden in naam van de Britse koningin en op een dag kwamen hij en zijn mannen aan in Cuba. Maar tot ieders verbazing liet hij Havana ongeschonden. In datzelfde jaar werd er een drankje bekend wat bestond uit aguardiente (de voorloper van rum), suiker, limoen en Zuid-Amerikaanse munt, en dit drankje werd de Draque, Drak of Drac genoemd. De cocktail zou genezende krachten bezitten en koorts en griep bestrijden. 

Tot ongeveer halverwege de 18e eeuw is de Draque cocktail onveranderd gebleven maar plots vormde niet aguardiente maar rum de basis voor de cocktail. Dit gebeurde ongeveer tegenlijk met het oprichten van de Bacardi Company door Don Facundo Bacardi Massó en daarom denken veel mensen dat Bacardi de originele rum is voor in een Mojito. Andere mensen beweren weer dat Havana Club de Mojito-rum is, omdat dit de enige Cubaanse rum uit Havana is. In onderstaande recepturen heb ik ze daarom allebei gebruikt. 
Nog een Mojito-mythe is de invloed van Ernest Hemingway. In Havana is een bar die beweert de allereerste Mojito ooit te hebben gemaakt, de Bodeguita del  Medio. Buiten dat de cocktail hier ontzettend lekker is, hebben ze er ook een ingelijst briefje hangen, ondertekend door Ernest Hemmingway, waarop staat “My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita”. Hoe echt het briefje is, is alleen nog maar de vraag.

Mojitos, mo’ problems

Voordat ik in Amsterdam kwam wonen, werkte ik voor een cateringbedrijf in Breda. Hier maakte ik samen met mijn beste vrienden de hele avond vol trots Mojito’s op luxe bedrijfsfeestjes. Toen ik wat langer in de horeca werkte verdween helaas langzaam de liefde voor dit drankje. En bij Door 74 vertel ik mijn gasten zelfs dat de Mojito het enige drankje is dat we er niet maken. Vaak krijg ik dan een teleurgestelde reactie, en die snap ik. Het is een lekker drankje en een ware crowd pleaser, maar het probleem met de Mojito is juist deze populariteit. Wanneer één gast een Mojito bestelt, dan ziet een tweede gast dit glas en besteld er ook één. Geen enkel probleem natuurlijk maar dit gaat zo ver dat je op een gegeven moment alleen nog maar Mojito’s aan het maken bent. En dat vind ik wel een probleem. De reden dat wij bij Door 74 geen Mojito’s serveren, is dat wij onze gasten ook met andere cocktails willen laten kennismaken. Samen nieuwe smaken en combinaties ontdekken. Ik begin dan altijd met de vraag of degene die hem besteld heeft zo dol is op rum, juist op munt, of.. Vaak weet men niet eens waarom hij de Mojito zo lekker vindt en dat is precies waarom wij hem tijdelijk even niet meer maken. Het is tijd om nieuwe cocktails te ontdekken. Vandaar dat ik jullie, naast het standaard Mojito recept, ook twee recepturen geef ter variatie. Ga hier dan ook heerlijk mee aan de slag, speel met verschillende kruiden en ontdek. En zodra de hype rondom de supercocktail een beetje afgenomen is, maak ik hem natuurlijk weer met alle liefde voor je.

En nu zelf aan de slag!

Klik op de foto voor het recept van een van de Mojito's hieronder en probeer het zelf!

Mojito                                                           Thai Mojito                                                  Thyme Mojito

    

Geschreven door Tess

Tess Posthumus is freelance hospitality professional. Ze reis de hele wereld over en werkt bij een van de beste cocktailbars van de wereld: Door 74 in Amsterdam. Onlangs werd ze verkozen tot Beste Bartender van Nederland! Lees meer over Tess en bekijk haar recepten op haar profielpagina

2 Reviews

(24 stemmen)
Diplomatico Blanco Reserva 70CL

5 Reviews

(110 stemmen)
17.99