Italië: Lombardije

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Lombardije, Italië

De Noord-Italiaanse regio Lombardije, met als kloppend hart metropool Milaan, vormt de motor van de Italiaanse economie. Bijna 1/6 deel van de bevolking woont in Lombardije en maar liefst 1/5 deel van het bruto nationaal inkomen wordt hier geproduceerd. Na Sicilië, Piemonte en Sardinië is Lombardije de grootste Italiaanse regio qua oppervlakte.

Het gebied strekt zich uit van de hoge Centrale Alpen in het noorden tot de lagergelegen Po-vlakte in het zuiden. De streek telt een aantal adembenemend mooie gletsjermeren: het Lago Maggiore, Lago di Como en Lago di Garda. In Lombardije floreert de dienstensector, hoewel de regio ook een aantal grote landbouwgebieden kent in het uiterste noorden, zuiden en oosten. Daar worden enkele goede DOC’s geproduceerd.

Valtellina

Grenzend aan Zwitserland, in de smalle vallei aan weerszijden van de rivier de Adda, ligt DOC Valtellina. Het is het meest noordelijke gebied in Italië waar de blauwe nebbiolo-druif succesvol wordt verbouwd. De nebbiolo levert hier stevige, aromatische wijnen met iets meer zuur en tannine dan de Barolo en Barbaresco uit Piemonte.

Oltrepò Pavese

Ten zuiden van de rivier de Po, in de provincie Pavia, worden grote hoeveelheden wijn geproduceerd. Slechts een klein deel daarvan is noemenswaardig. Uit de DOC Oltrepò Pavese komen interessante rode wijnen van barbera en de pittige croatina. De lichte, aromatische riesling italico is de belangrijkste witte druif in dit gebied.

Terre di Franciacorta

DOC Terre di Franciacorta is een van de jongste Italiaanse DOC’s. Terre di Franciacorta levert mooie rode wijnen van cabernet sauvignon en cabernet franc, en goede witte wijnen op basis van chardonnay en pinot bianco.