chef Joris Bijdendijk
Hij is executive chef van RIJKS®, het vorig jaar geopende en bijzonder succesvolle restaurant van het Amsterdamse Rijksmuseum. Daarvoor werd hij al door GaultMillau uitgeroepen tot Belofte van 2014 en kookte hij het eveneens Amsterdamse restaurant Bridges naar een Michelinster. Vandaar: de 5 favoriete dranken van Joris Bijdendijk.
Een van de bijzondere dingen van RIJKS®, vindt de chef, is dat het restaurant om de zoveel tijd met gastchefs werkt. In de slechts korte tijd dat het restaurant open is, heeft Joris al samengewerkt met zijn leermeester Jacques Pourcel van het Franse sterrenrestaurant Le Jardin Des Sens, de Zuid-Afrikaans/Nederlandse chef Margot Janse van The Tasting Room/Le Quartier Français in Franschhoek) en een paar weken geleden nog met André Chiang.
Met André Chiang heeft Joris, jaren geleden, ook in het Franse restaurant Le Jardin Des Sens gewerkt. ‘André is een grootmeester. Hij is nog geen veertig en behoort nu al tot de culinaire wereldtop, met zaken in Singapore, Taiwan en Parijs. Hij heeft hier in september een weekend lang gekookt, samen met mij, maar zijn gerechten staan nog tot en met medio januari op de kaart in RIJKS®. En geloof me, die zijn geweldig. Je móet ze echt proeven.’
Ook proeven, zegt Joris, zijn 5 favoriete flessen:
JC Boisset Puligny-Montrachet Le Trézin 2011
‘Ik ben een groot Bourgogne-fan. Komt door mijn vader, die een heel mooie verzameling heeft. Hij gaat elk jaar naar Hospice de Beaune om een eigen vat te kopen. Geweldig, natuurlijk, maar het heeft mij uiteraard wel een beetje verpest, haha. Er staat bij de beschrijving dat ie nog wel tien jaar weg gelegd kan worden, maar dat lijkt mij wat overdreven. Dat is op het randje. Vind ik dan. Ik ben trouwens helemaal geen enorme connaisseur, in tegendeel. Maar ik weet wat ik lekker vind. En we hebben een heel goede sommelier bij RIJKS®, maar ik wil wel graag overal van op de hoogte zijn en ik zeg het ook, als ik iets wel of niet goed vind.’
Nuits-St-Georges 1er Cru Les Darmodes 2011
‘In tegenstelling tot veel horecamensen drink ik na het service het liefst een glas rode wijn, in plaats van een biertje. Een echte klassieke Bourgogne als deze is dan fantastisch, want een Bourgogne moet ook echt naar Bourgogne smaken: mooi, licht en elegant.'
La Poderina Brunello di Montalcino 2010
‘Mijn favoriete Italiaan, Montalcino. Heerlijk. Als ik uit eten ga, kies ik of een Bourgogne of een Montalcino. Wijn-spijscombinaties, daar doe ik eigenlijk nooit aan. Ik vind het zonde van mijn avond. Als je naar een restaurant gaat waar heel creatief gekookt wordt, waar je qua smaakbeleving alle kanten op schiet, dan begrijp ik het wel, dat je bij het ene gerecht een biertje serveert, bij het volgende sake en daarna een thee. Maar voor de rest: fles wit, fles rood. Lekker ontspannen. Het moet geen werk worden, een avondje uit eten.
Chimay Blauw
‘Er zijn veel lekker bieren. La Chouffe, Duvel, allemaal heerlijk, maar deze Chimay Blauw vind ik echt een ‘genietbiertje’. Een of twee, trouwens, meer moet je er niet van drinken. Ik niet althans, ik ben geen Belg. Het heeft een donkere karamelsmaak, niet te zoet, maar ook niet te bitter, en voor een biertje met negen procent alcohol vind ik hem ook niet te zwaar.’