Italië: Marken

Artikel

Wijn uit de Marken, Italië

Bergen, diepe valleien en glooiende heuvels bepalen het landschap van Marche (de Marken). De regio ligt in Centraal-Italië, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. In de heuvelachtige gebieden worden veel olijven, fruit en druiven verbouwd. Naast een redelijk florerende landbouw kent Marche ook een relatief grote ambachtelijke sector.

De druiven groeien het best in het noorden en in het zuiden. In het noorden heerst een continentaal klimaat, met droge, warme zomers, terwijl het zuiden van Marche meer mediterraan van karakter is. Marche kent 11 DOC’s, waarvan DOC Verdicchio met 200.000 hectoliter wijn per jaar de grootste is.

Verdicchio di Castelli di Jesi

De Verdicchio is een beroemde witte wijn, niet alleen om de typische groene amfora-vormige fles waarin de wijn vaak gebotteld wordt. Wijnproducent Fazi-Battaglia, die 20% van de totale Verdicchioproductie in handen heeft, introduceerde deze bijzondere fles in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Verdicchio heeft 2 DOC's: de Verdicchio dei Castelli di Jesi en de Verdicchio di Matelica. De wijnen zijn elegant fris, met veel zuur en citroen. De afdronk is licht bitter en amandelachtig.

Conero

De beste rode wijnen uit de regio worden gemaakt van de uitstekende blauwe montepulciano-druif. Deze fruitige, kruidige druif heeft overigens niets te maken heeft met de Toscaanse stad Montepulciano en de beroemde wijn die daar vandaan komt. Een van de belangrijkste DOC’s in Marche voor rode wijn is Rosso Conero, ten zuiden van de stad Ancona. De robijnrode Rosso Conero-wijn dankt zijn naam aan de enorme berg Monte Conero, die hoog boven Ancona uittorent. De wijn bestaat voor minimaal 85% uit montepulciano-druiven en voor maximaal 15% uit sangiovese-druiven. Hoe meer montepulciano-druiven de wijn bevat, hoe beter de kwaliteit.