Skip to main content

Beaujolais

Beaujolais

De wijnstreek Beaujolais ligt ten oosten van het Franse Centraal Massief (rondom Lyon). De regio is vooral bekend door de unieke rode wijn die er wordt gemaakt: de Beaujolais Primeur. Deze wijn wordt ook wel de Beaujolais Nouveau genoemd. Lees hier alles over Beaujolais en haar bijzondere wijnen!

Bekijk alle wijnen uit Beaujolais

BEAUJOLAIS PRIMEUR; LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVÉ!

Beaujolais wordt geassocieerd met de beroemde Beaujolais Nouveau wijnen. Deze worden ook wel Beaujolais Primeur genoemd. Het zijn extreem jonge, lichte wijnen gemaakt van gamay-druiven. In november 2021 staat er iets leuks op de agenda! Ieder jaar wordt de Beaujolais Nouveau namelijk op de derde donderdag van november op de markt gebracht onder de noemer: "le Beaujolais nouveau est arrivé!". Het is de allereerste wijn van het nieuwe 2021 oogstjaar, boordevol sap en frisheid. Een kersverse wijn dus!

Ongeveer 1/3 van de totale wijnproductie in de Beaujolais is Beaujolais Nouveau of Beaujolais-Villages Nouveau. Wij Nederlanders zijn (na de Fransen en de Duitsers) de derde grootste Beaujolais Primeur-drinkers ter wereld! Niet slecht toch?

In 2020 hadden we 2 Beaujolais Nouveau wijnen: : één van Drouhin en een van Mommessin. Probeer ze bij een plateau charcuterie.

Beaujolais in het kort

De Beaujolais kent twee wijnbouwgebieden: de Haut-Beaujolais en de Bas-Beaujolais. De noordelijke helft van deze wijnstreek (de Haut-Beaujolais) heeft de beste wijngaarden. In deze streek, die veelal een bodem van graniet heeft, liggen ook de befaamde Beaujolais cru’s. De druiven die uit dit gebied komen worden ook gebruikt om Beaujolais-Villages wijnen te produceren. Het zuidelijk deel (de Bas-Beaujolais) is de streek van de gewone Beaujolais en de beroemde Beaujolais Nouveau (ook wel Beaujolais Primeur) wijnen.

  • Gebied: 160.000 hectare
  • Druivenras: Gamay noir à jus blanc (de blauwe gamay met wit sap) & chardonnay
  • Smaak: Fruitig en sappig
  • Locatie: Vooral in de vallei van Saône, tussen de Mâconnais en de voorsteden van Lyon
  • Klimaat: Continentaal met warme zomers en koude winters
  • Jaarproductie: 80.000 hectoliter wijn

KLIMAAT IN BEAUJOLAIS

In Beaujolais zijn de winters koud en de zomers warm. De landschappen in deze wijnregio verschillen in bodem, klimaat en hoogte. De verschillen in ‘terroir’ zorgen ervoor dat Beaujolais wijn uit het noorden vaak complexer en gestructureerder zijn dan die uit het zuiden. De wijn uit de zuidelijke Beaujolais is over het algemeen iets lichter van smaak.

Een wijn van traditie

Beaujolais Nouveau kent een traditie die teruggaat tot de 19e eeuw. Het was toen gebruikelijk in de Beaujolais om de eerste wijnen van de oogst zo snel mogelijk op de markt te brengen in Lyon en Parijs. De wijn werd meteen na de pluk van de druiven in houten vaten per koets of per boot getransporteerd. Vaak voltrok de gisting zich nog tijdens het transport. Tegenwoordig is de Beaujolais Nouveau wijn natuurlijk volledig uitvergist voordat hij z’n weg naar Nederland vindt.

Je drinkt een Beaujolais Nouveau het liefst binnen een jaar na de oogst, zodat hij nog zijn volle fris- en fruitigheid heeft.

HOE WORDT BEAUJOLAIS WIJN GEMAAKT?

Gamay-druiven vormen de basis van Beaujolais wijn en worden voornamelijk met de hand geplukt, zodat de druiventrossen zo min mogelijk kneuzen. Na de oogst worden de druiventrossen in grote vaten van cement of roestvrijstaal gelegd. De onderste druiven (ongeveer 10% tot 30% van de druiven) worden door het gewicht van de andere druiven geplet. Deze geplette druiven beginnen te gisten. Tijdens het gistingsproces komt er koolzuurgas vrij, waardoor de bovenliggende druiven in het gas terechtkomen. Het koolzuurgas zorgt ervoor dat de druiven in de schil gisten. Dit proces heet macération carbonique (maceratie onder koolzuur). Door deze techniek ontwikkelen de druiven typische aroma’s van rood fruit en banaan.

DE PRODUCTIE VAN BEAUJOLAIS PRIMEUR: EEN KORTE FERMENTATIE

De druiven bestemd voor Beaujolais Primeur fermenteren slechts 4 dagen. Voor niet-primeur wijnen gisten de druiven langer; wel zo’n 10 dagen. Na het gistingsproces worden de druiven geperst. Daarna blijven de Primeur-wijnen 2 maanden rijpen. De scherpe appelzuren in de wijn worden in die periode door bacteriën omgezet in zachtere melkzuren. Dit proces wordt malolactische gisting genoemd. Ten slotte wordt de Beaujolais Nouveau gebotteld.

HOE DRINK JE BEAUJOLAIS NOUVEAU?

Omdat Beaujolais Nouveau zo heerlijk fris en fruitig van smaak is, smaakt deze wijn nog beter als je ‘m licht gekoeld serveert. 14 graden is perfect; zet de fles daarvoor ongeveer drie kwartier in de koelkast. De Beaujolais Nouveau is geen bewaarwijn. Ons advies? Drink ‘m binnen een jaar na aankoop. 
Deze Beaujolais smaakt lekker bij charcuterie, vis, frites, paté, kaasjes en andere verwennerijen in de categorie chique vette hap.  
 

WETGEVING VOOR BEUAJOLAIS WIJNEN

Wijnen uit de Beaujolais moeten voldoen aan gedetailleerde en strenge wettelijke voorschriften. Twee van de zogenoemde appellations die worden gebruikt om vast te stellen waar de wijnen zijn verbouwd, zijn:

  • AOC Beaujolais: dit is de grootste appellation, gelegen in het zuidelijke gedeelte van de Beaujolais. Een groot deel van deze wijnen wordt in november als Beaujolais Primeur op de markt gebracht. Een kleiner deel van de geproduceerde wijnen wordt als gewone Beaujolais verkocht.
  • AOC Beaujolais-Villages: de regels in de AOC Beaujolais-Villages zijn strenger dan in de AOC Beaujolais. Ongeveer een kwart van de totale productie van de Beaujolais komt hier vandaan. Beaujolais Villages wijnen zijn fruitige, subtiele wijnen met een zachte geur van bloesem en fijne rode vruchten. Deze wijnen zijn na 1 à 2 jaar perfect op dronk. Slechts een klein deel van de druiven uit de Beaujolais-Villages wordt gebruikt voor Beaujolais-Villages Primeur-wijnen

BEAUJOLAIS CRU’S

De meest bijzondere rode wijnen uit de Beaujolais komen van de 10 cru's. Enkele bekende cru’s zijn:

  • AOC Brouilly: de Brouilly is de zuidelijkste cru en met een gebied van bijna 1.200 hectare ook de grootste. De gemiddelde jaarproductie is ongeveer 8 miljoen flessen. Een Brouilly is het 2e jaar na de oogst op dronk. Dan is hij heerlijk zacht en fruitig
  • AOC Fleurie: de wijngaarden van deze appellation, met een oppervlakte van 825 hectare, liggen in de gelijknamige gemeente. De bodem is arm en bestaat vooral uit verpulverd graniet. Fleuries hebben een uitgesproken en elegant karakter. Per jaar worden er ongeveer 5,5 miljoen flessen van geproduceerd
  • AOC Moulin-à-Vent: de Moulin-à-Vent is vernoemd naar een oude, gerestaureerde windmolen. Deze volle, complexe Beaujolais kan het langst bewaard worden. De wijn krijgt dan het karakter van een Bourgogne. Moulin-à-Vent was de eerste officieel erkende cru (1924). De jaarproductie bedraagt circa 4 miljoen flessen.

De overige Beaujolais cru’s zijn:

  • Chénas
  • Chiroubles
  • Côte de Brouilly
  • Juliénas
  • Morgon
  • Régnié
  • Saint-Amour
     

Meer wijn en wijnstreken

Nu weet je alles over de Franse wijnstreek Beaujolais. Maar er zijn nog veel meer wijnstreken om te ontdekken zoals bijvoorbeeld de Bourgogne. Bekijk alle wijnlanden of lees alles over rode wijn. Bekijk ook onderstaande artikelen voor nog meer wijninspiratie en -verhalen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.