De Loire is een Koningin

inspiration-image

Artikel

“De Loire is een koningin en de koningen hebben haar liefgehad”, wordt er gezegd door de bewoners van de Loire regio. Het gebied, dat grote bekendheid geniet door de Rosé d’Anjou, Touraine Sauvignon en Vouvray, staat vaak minder bekend om haar rode wijnen.

Maar nu de feestdagen weer voor de deur staan, zijn het juist deze rode wijnen die extra aandacht verdienen! De frisse, bijna vrouwelijke wijnen met relatief laag alcohol percentage zijn een aangenaam alternatief op de klassieke, zware en ronde wijnen uit andere streken of landen. Wijnen om van te genieten bij elke gelegenheid, want geloof ons: je zult er niet snel genoeg van krijgen.

Bekijk alle Loire wijnen

De tuin van Frankrijk

De Loire is met een lengte van ruim 1.000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De rivier ontspringt in de Ardèche, het midden van Frankrijk. Via Orléans, Tours en Nantes mondt de Loire uit in de Atlantische oceaan. De Loire wijnstreek strekt zich uit in de vallei aan weerszijden van de rivier, van Orléans tot Nantes. In de Loire zijn wijnen in alle kleuren en smaken te vinden: 55% is wit, 14% rosé, 7% is mousserend en 24% is rood. Deze rode wijnen worden gedomineerd door twee druivenrassen: de Cabernet Franc staat op eenzame hoogte, gevolgd door de Gamay. Andere druivenrassen zijn de Grolleau, Cabernet Sauvignon, Pineau d'Aunis, Le Côt (Malbec) en de Pinot Noir. De Val de Loire wordt ook wel liefkozend ‘de tuin van Frankrijk’ genoemd. Naast wijn komen er ook veel vruchten (appels, peren, kersen), groenten, graan en noten vandaan.

Cabernet Franc

De Cabernet Franc is goed voor 54% van alle rode wijnen afkomstig uit de Loire. Dit druivenras, staat ook wel bekend als de ‘Breton’, omdat deze afkomstig is uit de regio van Nantes, dat ooit een zelfstandige provincie is geweest. Dit druivenras is het oudste ras uit de streek en kent hier een geschiedenis die ons helemaal mee terug neemt naar de 11de eeuw. Het ras rijpt wat eerder dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon en heeft daardoor minder aanwezige tannine. Dit maakt de wijn lekker fris en lichter dan men normaal gewend is van een Franse Cabernet Franc.

De Loire kent geweldige leveranciers van Cabernet Franc. Deze vind je in de gebieden Anjou en Saumur Champigny, en wat oostelijker in de regio Touraine in Chinon en Saint-Nicolas-de-Bourgueil. In tegenstelling tot de Bordeaux, waar de druif vaak in assemblages wordt verwerkt, worden er in de Loire prachtige wijnen gemaakt van 100% Cabernet Franc. 

De rode Loire wijnen verdienen je aandacht!

De rode Loire wijnen krijgen niet altijd de aandacht die het verdiend, en dat is zonde! Want liefhebbers zullen versteld staan van de complexiteit en gelaagdheid van deze wijnen. Door de vaak zand- en grindrijke bodems zijn de wijnen iets lichter en frisser van smaak. Het relatief lage alcohol percentage maakt de wijn ideaal voor de kerstdagen. Drie dagen achter elkaar aan tafel? Dan is een Cabernet Franc uit Chinon een welkome afwisseling op de klassieke rode wijnen. Door de tonen van (zwarte) bessen en frambozen laat de wijn zich vaak heerlijk combineren met paté, kalfsvlees, kip of varkensvlees. En geloof het of niet: ook bij vis is ie heerlijk, wel een beetje koelen! 

Tip!

Vaak wordt gedacht dat Loire wijnen niet al te lang in de kelder kunnen blijven liggen, maar koop dit jaar de rode Loire wijnen uit 2014 en je zult verstelt staan over enkele jaren bij het openen van de fles wat het bewaren heeft gedaan, te evenaren met topwijnen uit andere streken.

Bester hier de Loire wijnen

1 Review

(12 stemmen)
19.99
(19 stemmen)
14.99
(16 stemmen)
9.49

4 Reviews

(20 stemmen)
7.99