Champagnehuis Pommery

inspiration-image

Artikel

Champagnemerk Pommery werd al in 1836 opgericht door Louise Pommery. Zij was ook de initiator achter de eerste Brut Champagne ooit, die dankzij de kunsten van wijnmaker Victor Lambert in 1874 het levenslicht zag.

Een van de succesvolle bruts is de zeer elegante Pommery Brut Royal. Een heldere gouden kleur met een aanhoudende schittering. De neus is fris, subtiel, elegant en romig, bijna boterig en wat roze grapefruit. In de mond een volle romigheid met hazelnoten, gedroogde abrikoos en vanille, gedomineerd door lichte tabak en zandkoekjes. Breed inzetbaar. Wijnmaker Thierry Gasco omschrijft zijn Pommery Brut Champagnes zelf als: Frisheid, finesse en levendigheid. 

Het ontstaan van de brut Champagne

“Damas, wat wij nodig hebben is een wijn die zo droog mogelijk is, maar niet te hard...hij moet zacht zijn, zijdeachtig en subtiel, anders dan de rest...” Tijdens haar reizen naar Engeland merkte Madame Pommery op dat de smaak van de Engelse elite veranderde en de voorkeur meer richting lichtere en minder zoete wijnen uitging. Dit gewaagde verzoek van Madame Pommery, ten tijde van een zoet-georienteerde Champagnemarkt, werd beantwoord in 1874 door Victor Lambert. Lambert was de opvolger van Olivier Damas, de keldermeester van Pommery. Hij was degene die de eerste “brut” creëerde in de geschiedenis van de Champagne: de Pommery Nature 1874.

Revolutie

Het maken van brut Champagnes betekende echter wel dat er veel technische veranderingen doorgevoerd moesten worden: het uitstellen van oogsten om ervoor te zorgen dat de druiven rijper worden, het verlengen van de flesrijping in de kelder en het verhogen van het aantal basiswijnen om de gewenste smaakbalans te krijgen in de uiteindelijke blends. Een riskante en erg kostbare onderneming, maar een die dankzij de visie en vastberadenheid van Madame Pommery in goede banen geleid werd.
Het maken van een brut was een ware revolutie in Champagne, waar enkel zoete varianten geproduceerd werden. Deze Champagnes hadden een hoog gehalte aan suiker en alcohol, om de hoge zuurgraad te vermaskeren. Ondanks een hoop sarcasme en ongeloof, werd de Brut een ongekend succes! De Pommery-stijl stond bekend als ‘vol finesse en speelse
lichtheid’.

I wanted this Estate to be like an open book, facing the world and time. Leave your imprint on it, as I have left mine, forposterity. And let it be worthy of respect, I have wanted these walls to express each day for this Champagne, a wine that has now become a shared part of our souls and that carries the memory of our art forever.- Madame Pommery
       

Vranken-Pommery

De Franse Champagne- en wijngroep Vranken-Pommery werd in 1976 opgericht door Paul-François Vranken en is wereldwijd uitgegroeid tot de een na grootste Champagnegroep en is zelfs marktleider van Frankrijk. 

64.99

Kaarthouders


58.49

1 Review

(22 stemmen)
33.99
27.99

6 Reviews

(239 stemmen)
31.99
25.99