Italië: Sardinië

Artikel

Wijn uit Sardinië, Italië

Ongeveer 200 kilometer ten westen van de Tyrrheense kust, ter hoogte van Napels, ligt het eiland Sardinië. Het landschap van Sardinië is overwegend heuvel- en bergachtig. Op het eiland heerst een subtropisch, mediterraan klimaat, met zeer warme zomers en milde, vochtige winters. Het kan er soms hard waaien: in de winter raast de noordelijke mistralwind over het eiland, en in de zomer de sirocco, een zuidelijke wind die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert.

Sardinië is in het verleden overheerst door de Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en de Spanjaarden. Veel aangeplante druivenrassen zijn dan ook van Spaanse afkomst: de cannonau (garnacha), carignano (carignan) en bovale (bobal). De wijnbouw op Sardinië is nooit van groot belang voor de economie geweest. De nadruk ligt veel meer op de verbouw van graan en de veeteelt. Er komen dan ook slechts enkele noemenswaardige DOC’s vandaan. Veel DOC’s produceren 4 versies van iedere wijn, een droge en zoete versie, en een liquoreuze droge en liquoreuze zoete soort met een hoger alcoholgehalte.

Cannonau

Veel Sardeense wijnen zijn erg krachtig met veel alcohol. Dat geldt ook voor de rode wijnen van de DOC Cannonau. Topproducenten als Argiolas maken bijzonder goede wijnen van de cannonau-druif. Deze wijnen zijn intens robijnrood, met een volle stevige smaak en een hint van rijpe bosvruchten.

Vermentino

De Vermentino is een levendige witte wijn die vooral wordt gemaakt in het prachtige en luxueuze noord-Sardeense kustgebied van de Costa Smeralda. Er zijn twee DOC's, de Vermentino di Sardegna en de Vermentino di Gallura. Vermentino’s zijn vol en enigszins kruidig, met aroma’s van rijp fruit.