Expert in 5 minuten: Wijnvaten

Artikel

Wijn met houtrijping. Wat is dat eigenlijk? Lees hier alles over hoe hout wijn zo lekker maakt.

Wijn rijpt graag op eikenhout. Niet elke boom kan gebruikt worden als wijnvat: hij moet minstens de respectabele leeftijd van 180 jaar bereikt hebben. Eikenhout geeft aroma’s af aan wijn zoals karamel of cacao. En Amerikaans eiken geeft een sterkere vanillesmaak af dan Frans eiken. Ook geeft eiken karakter aan de wijn, is het goed waterdicht en versterkt het de kleur van de wijn.

Wat kost dat

Houten vaten worden nog steeds met de hand gemaakt. Daarom zijn ze heel duur. Steeds meer wijnmakers kiezen dan ook liever voor roestvrijstaal. Hoe zit het dan met de smaak die houten vaten afgeven? Daar is iets slims op bedacht: snippers eikenhout in het roestvrijstalen vat gooien. Dat komt de smaak ten goede.

Toast

De houten planken van het vat heten duigen. En die moeten kromtrekken voorde vorm van het vat. Daarom worden ze verhit. In vakjargon: getoast. Een lichte toast van het hout geeft een mildere smaak af aan de wijn dan een zwaardere toast.

Wat gebeurt daar

Een romantisch idee: donkere kelders, ergens in Frankrijk, waar stapels grote vaten wijn een eeuwigheid liggen te rijpen. Helaas niet helemaal waar. Wijn rijpt namelijk niet in één vat. En ook geen eeuwigheid. De meeste witte wijnen hebben maar een paar maanden nodig. Rode wijnen 12 tot 18 maanden. Tijdens het rijpen wordt de wijn in een ander vat gegoten om ’m te laten ademen en te scheiden van het bezinksel: de vaste stof die in de vloeistof omlaag zakt. Daar wordt de wijn lekker van.

Bedankt

De Romeinen danken we op onze blote knieën voor het uitvinden van de wijnbouw. De Galliërs zijn we ook dank verschuldigd: zij vonden namelijk het wijnvat uit. Daardoor kon wijn bewaard blijven en vervoerd worden.

alle houtgelagerde wijneN 

12.99
(9 stemmen)
29.99

7 Reviews

(88 stemmen)
17.99

6 Reviews

(17 stemmen)
11.49

5 Reviews

(18 stemmen)
13.49

4 Reviews

(21 stemmen)
31.99

3 Reviews

(20 stemmen)
17.99

1 Review

(7 stemmen)
21.99
(15 stemmen)
23.99