Italië: Toscane

Bijna 3.000 jaar geleden leefde in de vruchtbare heuvels van Toscane een volk dat zichzelf ‘Etrusken’ noemde. Toscane betekent dan ook letterlijk ‘land van de Etrusken’. De Etrusken waren sociaal en cultureel zeer hoog ontwikkeld. Ze verbouwden graan, olijven en druiven en dreven handel in ijzer, wijn en keramiek.

Niet alleen in de Etrurische tijd, maar ook de eeuwen daarna heeft Toscane altijd een belangrijke economische en artistieke rol in de Italiaanse geschiedenis gespeeld. De Renaissance is in Florence, het hart van Toscane, begonnen. Het culturele erfgoed van de regio bestaat uit talrijke kunstwerken van wereldberoemde architecten, schilders en beeldhouwers als Brunelleschi (die de koepel van de Florentijnse Duomo ontwierp), Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti. Enkele van Italiës meest beroemde wijnen komen ook uit Toscane.

Toscane landschap

Chianti en Chianti Classico

Al sinds de 13e eeuw worden er wijnen gemaakt in Chianti, het gebied tussen Siena en Florence. Tot de jaren ‘70 waren veel Chianti’s simpele rode wijnen, die meer om de decoratieve mandflessen dan om de smaak bekend stonden. Sindsdien is de productie verlaagd en zijn veel wijngaarden gemoderniseerd. Tegenwoordig is de kwaliteit van de Chianti’s veel beter dan voorheen. De allerbeste wijnen komen van de streng gecontroleerde DOCG Chianti en DOCG Chianti Classico. 

Sangiovese druif
Chianti’s worden gemaakt op basis van de sangiovese-druif. De wijnen worden naar wens aangevuld met de blauwe canaiolo, witte trebbiano en malvasia en internationle druivenrassen als de cabernet sauvignon

2 soorten Chianti 
Grofweg zijn er 2 soorten Chianti Classico. Als er geen nadere aanduiding op het etiket staat, gaat het om de annata. Deze wijn is bedoeld om jong te drinken. De aanduiding riserva betekent dat de wijn enkele jaren kan rijpen. Een riserva wint dan enorm aan complexiteit en geurrijkdom. Behalve de wijnen van DOCG Chianti Classico, zijn ook de wijnen uit het Chianti Rufina-gebied van goede kwaliteit.

Vino Nobile di Montepulciano

Zo’n 120 km ten zuidoosten ligt Montepulciano. In het gebied rondom dit stadje wordt een uitstekende rode wijn wordt gemaakt. Deze DOCG Vino Nobile di Montepulciano is vol van smaak, met meer alcohol dan Chianti. De wijn bestaat voor minimaal 70% uit sangiovese en moet minstens 2 jaar rijpen om de naam Vino Nobile te mogen dragen. De Riserva van deze wijn moet zelfs minimaal 3 jaar rijpen. 

Montepulciano

Wijnen van de DOC Rosso di Montepulciano zijn wat lichter van smaak dan de Vino Nobile di Montepulciano. De Vino Nobile di Montepulciano en Rosso di Montepulciano hebben overigens niets te maken met de Montepulciano d'Abruzzo, een rode wijn van montepulciano-druiven uit de Abruzzen.

Brunello di Montalcino

De sangiovese vormt niet alleen de basis van Chianti en Montepulciano, maar ook van de Brunello di Montalcino. Deze volle, rijke rode wijn wordt gemaakt van de brunello-druif, een kloon van de sangiovese. 

Na enkele jaren van rijping in grote eiken vaten, heeft de wijn nog jaren flesrijping nodig om een optimale smaak en geur te ontwikkelen. Naast de DOCG Brunello di Montalcino is er ook de Rosso di Montalcino. Deze rijpt minder lang en is iets toegankelijker van karakter.

Vin Santo

Echt Toscaans is ook de Vin Santo (letterlijk 'heilige wijn'). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte trebbiano- en malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge versie, die iets weg heeft van een droge fino sherry. De betere Vin Santo’s hebben een DOC, waarvan er inmiddels meer dan 10 bestaan. Malvasia en trebbiano worden het meest gebruikt, maar in sommige gebieden zijn pinot blanc, pinot gris, chardonnay en sauvignon toegestaan. Ter afsluiting van de maaltijd dopen de Toscanen vaak droge amandelkoekjes, cantuccini, in een glaasje Vin Santo.

Bolgheri

De heuvels van de Toscaanse maremma, de kuststrook van Livorno tot Grosseto, vormen de geboortegrond van de fameuze Supertoscanen. In de jaren ’70 investeerden wijnbouwers, waaronder de familie Antinori, hier enorm in de aanplant van internationale druivenrassen. In plaats van zich te concentreren op plaatselijke variëteiten als de sangiovese, maakten ze wijnen van internationale druivenrassen als de cabernet sauvignon, merlot en syrah. Deze wijnen, de zogenaamde Supertoscanen, bleken van superieure kwaliteit en werden al snel wereldwijd bekend. Uit de DOC Bolgheri komen enkele van deze beroemde Supertoscanen. De Sassicaia, van cabernet sauvignon, heeft een robijnrode kleur, aroma’s van vanille en zwarte bessen, en heerlijk verfijnde romige smaak.