Italië: Veneto

Artikel

Wijn uit de Veneto, Italië

De Veneto is al eeuwenlang een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italie. Met meer dan 9 miljoen hectoliter wijn per jaar is de regio zelfs het allergrootste wijnproducerende gebied van het land. De hoofdstad van deze welvarende oostelijke regio wordt gevormd door de wereldberoemde havenstad Venetië. De Veneto vorm het hart van de Italiaanse Prosecco-productie. Ook produceert de regio tal van bijzondere Pinot Grigio’s.

Hoewel de Veneto een aantal DOC’s kent, zijn deze niet allemaal van even goede kwaliteit. De DOC’s zijn in de vorige eeuw opzettelijk vergroot om grotere hoeveelheden wijn te kunnen exporteren. Voormalige landbouwgronden werden beplant met druiven en bij de DOC’s betrokken. Wijnboeren werden verplicht om hogere druivenopbrengsten te produceren. Als gevolg van deze ontwikkelingen dragen veel wijnen in de Veneto het etiket DOC, maar is de kwaliteit van de wijnen niet altijd even betrouwbaar. Het is daarom van belang om goed in de gaten te houden welke producent de wijn heeft gemaakt. De Veneto telt gelukkig genoeg wijnhuizen die uitstekende Prosecco’s produceren.

Prosecco

De elegante witte prosecco is een inheems druivenras dat wordt verbouwd in het relatief koele gebied iets ten noorden van Treviso. De druif vormt de basis van de uitermate populaire mousserende Prosecco-wijnen. Er bestaan overigens ook stille versies van Prosecco, maar deze zijn veel minder bekend. De DOC Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, ten westen van Conegliano, produceert de beste Prosecco’s. Prosecco is levendige en fruitige mousserende wijn, die vaak lichtzoet van smaak is.

Valpolicella

Ongeveer 120 kilometer ten westen van Venetië ligt Verona, de romantische stad waar Shakespeares toneelstuk Romeo en Julia zich afspeelt. De stad is ook beroemd om het indrukwekkende Romeinse amfitheater waar ieder jaar het Operafestival wordt gehouden. In de buurt van Verona liggen de wijngaarden van de DOC Valpolicella. De DOC Valpolicella produceert rode wijnen, waarin overwegend de corvina-druif wordt verwerkt. Vaak worden er ook rondinella- en molinara-druiven gebruikt. Valpolicella is licht en fruitig van smaak, vaak met een relatief hoge zuurgraad. De jonge wijnen doen aan de Franse Beaujolais denken en kunnen prima gekoeld gedronken worden.

Uit de heuvels van Valpolicella komen iets vollere wijnen. De droge Amarone en halfzoete Recioto worden gemaakt van gedroogde blauwe corvina-, rondinella- en molinara-druiven. Beide wijnen kunnen uitstekend bewaard worden en krijgen dan een nog geuriger bouquet. De uitgeperste gedroogde druivenschillen van de Amarone-wijnen worden gebruikt voor nog een andere speciale rode wijn, de Ripasso. Voor deze ronde, complexe wijn worden de uitgeperste druivenschillen nog een keer gegist. Daarna rijpt de wijn een jaar lang op grote eikenhouten vaten. Vervolgens moet de Ripasso ook nog eens 6 maanden op de fles rijpen. Pas daarna is de wijn klaar voor de verkoop.

Bardolino

In de DOC Bardolino, aan de zuidoostelijke voet van het Gardameer wordt een fruitige, ongecompliceerde rode wijn geproduceerd. De DOC Bardolino wordt gemaakt van corvina, rondinella en molinara-druiven.

Soave

De DOC Soave is een van DOC’s waarvan het productiegebied enorm is uitgebreid. Niet alle Soaves zijn daarom van goede kwaliteit. De mooiste exemplaren komen uit de DOC Soave Classico, het gebied dat als eerste de classificatie DOC ontving. Het is een sappige witte wijn met een hint van groene appels, gemaakt van onder meer garganega, chardonnay en pinot blanc. Behalve de populaire droge versie bestaat er ook een dessertwijn. Deze DOC Recioto del Soave is gemaakt van ingedroogde druiven. Door het hoge suikergehalte in de gedroogde druiven ontstaat een heerlijke zoete wijn.


1 Review

(1 stem)
Bianco Veneto Trebbiano 75CL
Niet meer beschikbaar

Rosso Veneto Red Blend 75CL
Niet meer beschikbaar
Rapido Garganega 75CL
Niet meer beschikbaar

1 Review

Rapido Sangiovese 75CL
Niet meer beschikbaar