Nieuw-Zeeland: Hawkes Bay

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Hawkes Bay, Nieuw-Zeeland

De regio Hawkes Bay, op het Noordereiland, vormt samen met de wijnregio Marlborough op het Zuidereiland het hart van de Nieuw-Zeelandse wijnbouw. Hawkes Bay is het oudste wijnbouwgebied van het land. De regio staat op de 2e plaats van Nieuw-Zeelands grootste productiegebieden (Marlborough staat op de eerste plaats). Hawkes Bay is ook de belangrijkste Nieuw-Zeelandse wijnregio voor de productie van rode kwaliteitswijnen.

De eerste druiven in de streek werden aangeplant in 1851 door katholieke Franse missionarissen. In de jaren ’20 van de vorige eeuw vestigden zich enkele bekende wijnhuizen in het gebied, waaronder Misson Estate, Te Mata Estate en Esk Valley.

De wijngaarden van Hawkes Bay liggen, zoals de naam al aangeeft, in het kustgebied van een grote baai, halverwege de oostzijde van het Noordereiland. De gaarden concentreren zich rond de stad Napier. Er heerst over het algemeen een warm, maritiem klimaat, met meer dan genoeg zon. De wijnbouwgebieden zijn aangelegd op uitgestrekte, glooiende vlaktes op hoogten die oplopen tot wel 1.600 meter.

De meest aangeplante blauwe druif in Hawkes Bay is de merlot. Vooral de subregio Gimblett Gravels heeft een ideale bodemsamenstelling voor deze druif. Ook de syrah en cabernet sauvignon groeien er goed. Blends van cabernet sauvignon en merlot uit dit gebied zijn geurige, volle wijnen met aroma’s van rijp fruit. Ze worden vaak eleganter en complexer wanneer ze enkele jaren rijpen. De Syrahs zijn donker, intens en peperig van smaak. Sommige rode wijnen rijpen tot 2 jaar op Frans eikenhout.

Hawkes Bay brengt ook een groot aantal witte kwaliteitswijnen voort. Vooral de chardonnay is een populaire druif in dit gebied. Maar liefst 30% van alle Nieuw-Zeelandse chardonnay-druiven wordt in Hawkes Bay verbouwd. Deze Chardonnays zijn elegant, met frisse aroma’s van citrus. Naast chardonnay staat er in Hawkes Bay (net als in Marlborough) ook veel sauvignon blanc aangeplant. De Sauvignon Blancs uit Hawkes Bay zijn wat zachter en vleziger van smaak dan die uit Marlborough, met een geurige hint van nectarine.