Portugal: Vinho Verde

Artikel

Wijn uit de Vinho Verde, Portugal

De wijngaarden van de DOC Vinho Verde strekken zich uit over de prachtige groene heuvels van de Costa Verde, het noordwesten van Portugal. Uit deze regio komt een friszure en sprankelende wijn, die Vinho Verde wordt genoemd.

Letterlijk betekent Vinho Verde ‘groene wijn’. De naam slaat niet zozeer op de kleur van de wijn (die kan lichtgroen of rood zijn), maar meer op het feit dat de wijn heel jong gebotteld wordt. Vinho Verde wordt op speciale wijze geproduceerd. De wijnmakers laten het verse druivensap gisten in open stenen kuipen. Daarna wordt de wijn in vaten opgeslagen. Tijdens de opslag ondergaat de wijn een 2e malolactische gisting waarbij koolzuur vrijkomt. Dit koolzuur geeft de typische sprankeling aan de wijn.

Bron: Portugese Ambassade, Economische Afdeling

De DOC Vinho Verde wordt officieel in 6 subregio’s opgedeeld. De beste Vinho Verdes komen uit het gebied dat grenst aan Spanje. De wijnen uit de omgeving van noordelijke stadje Monçao worden gemaakt van de witte alvarinho-druif en bevatten veel alcohol, 13%. Verder naar het zuiden, langs de oevers van de rivier de Lima, worden veel Vinho Verdes gemaakt van de witte loureiro, trajadura en pederña. De wijnen uit deze regio zijn licht van smaak, met een goede zuurgraad en een alcoholpercentage van 8% tot 10%. Iets landinwaarts, rondom de stad Baião, is de witte avesso de meest aangeplante druif. Het klimaat is hier iets warmer, waardoor de druiven hier een heerlijk volle smaak ontwikkelen.

De meeste Vinho Verdes zijn wit, hoewel er ook rode wijnen bestaan. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor de binnenlandse markt. Vinho Verdes kunnen het beste binnen een jaar na de oogst gedronken worden, zodat hun karakteristieke fruit en frisheid behouden blijven.