Spanje Ribera del Duero

In het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer ten noorden van Madrid, ligt de wijnstreek Ribera del Duero. Het wijnbouwgebied van Ribera del Duero beslaat ongeveer 20.000 hectare. Er komen exclusieve rode wijnen vandaan, die het qua kwaliteit kunnen opnemen tegen de beste Rioja’s. In 1982 kreeg de streek de DO-status. Na Rioja is Ribera del Duero de grootste producent van Spaanse DO-wijnen.

De wijngaarden in Ribera del Duero strekken zich uit in de vallei langs de oever van de rivier de Duero (de rivier de Douro in het Portugees). De gaarden liggen op ongeveer 750 meter boven de zeespiegel. Er heerst een extreem klimaat, met zeer hete zomers en ijzig koude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.

Met 95% van de aanplant is de tempranillo de meest verbouwde druif in dit gebied. De tempranillo wordt hier ook wel tinto fino of tinto país genoemd. Tinto Fino’s zijn dieprood van kleur, intens en aromatisch, met krachtige aroma’s van fruit en hout. Cabernet sauvignon, syrah en malbec worden in geringe mate verbouwd en verwerkt in blends. Behalve goede rode wijnen, produceert Ribera del Duero ook rosado’s van topkwaliteit. De regio telt ongeveer 250 wijnhuizen. Enkele bekende bodega’s zijn het meer dan 100 jaar oude Vega Sicilia (sinds 1864), Pingus, Abadia Retuerta en Mauro.

Wijnen

uit Ribera Del Duero