Sterrencocktail met The Glenlivet Founder’s Reserve

inspiration-image

Artikel

Francois Geurds en The Glenlivet Founder’s Reserve: een goede combi. Deze patron cuisinier van FG Restaurant** en FG Food Labs* in Rotterdam neemt je mee naar zijn smaaklaboratorium en laat alles weten over deze bijzondere whisky.

Hokjesgeest is mij vreemd. Aan de wet dien je je te houden, maar aan ongeschreven regels –etiquette in jargon- heb ik maling. Waarom zou je per se een driedelig pak of een (te) strakke cocktailjurk moeten aantrekken voor een lunch of diner in een sterrenrestaurant? Op sneakers ben je bij mij niet minder welkom. De ultieme eetbeleving is niet gebonden aan dress codes.

Herensociëteiten

Dat whisky direct wordt geassocieerd met dikke sigaren in donkere –bijna duistere- herensociëteiten, dat gaat er bij mij niet in. Een vrouw die whisky drinkt, wordt vrijwel altijd neergezet als een femme fatale. Zal niet ontkennen dat zo’n dame mij niet intrigeert, ik kijk graag naar ranke, zelfverzekerde vrouwen. Voor dames op high heels, vooral die met rode zool, draai ik me een keer extra om. Laat onverlet dat ik het zonde vind dat whisky zo bekrompen wordt uitgedragen. In jeans, op hippe gympen smaakt whisky niet ineens heel anders. Whisky verdient een grotere waardering, een veel breder draagvlak. Laat je niet beperken, denk out of the box. Met whisky kun je zoveel kanten op. Cranachan kennen we allemaal, een dessert gebaseerd op slagroom, frambozen, havermout en whisky maar waarom dat laatste ingrediënt niet verwerkt in bijvoorbeeld een tuna ceviche?

Smaaklaboratorium

In mijn eigen smaaklaboratorium zijn we voor FG Restaurant Rotterdam (2 Michelinsterren) aan het broeden op een huiscocktail op basis van The Glenlivet Founder’s Reserve. Een cocktail die zowel aperitief als tussendoortje als afsluiter geschikt is. Door het fruitige karakter kan deze lichtgouden single malt doorlopend worden gedronken. Zoete sinaasappel, rijpe peer, citrus, die touch van gekaramelliseerde appel en de romige afdronk verheffen deze whisky tot een ieders metgezel. De whisky sour die ik in gedachten heb, zou zomaar de gin tonic voorbij kunnen streven in populariteit. Zelfs zij die ongeoefend zijn, gaan voor de bijl.

200 jaar geleden

The Glenlivet Founder’s Reserve is gebaseerd op de originele versie, de eerste productie van bijna tweehonderd jaar geleden. The Glenlivet Founder’s Reserve wordt op exact dezelfde wijze gedistilleerd als in 1824, in smalle lantaarnvormige koperen ketels. George Smith richtte The Glenlivet Distillery op in Speyside, een streek gelegen in de magische hooglanden van Schotland ten oosten van Inverness. Hij was destijds de eerste whiskymaker die vanwege de uitzonderlijke prestaties een licentie kreeg om legaal te stoken. Ga kijken, ga proeven: de rondleidingen bij The Glenlivet Distillery zijn kosteloos. 

Bekijk the Glenlivet Founder’s Reserve

Over François Geurds

Hij is patron cuisinier van FG Restaurant** en FG Food Labs* in Rotterdam. "Eten dat je meeneemt, uitdaagt en inspireert! Eerlijk, Puur en gepassioneerd. Dat is wat ik wil uitstralen en wie ik wil zijn. Ik ben François Geurds."